Започват новия лъч на метрото утре, шофьорите да избягват центъра на София

Строителството на новия трети лъч на метрото, който трябва да свърже кварталите „Хаджи Димитир“, „Овча купел“ и „Горна Баня“, започва утре. Това съобщи на официална пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде „Фокус“.

Тя уточни, че със сигурност ще има затруднения с трафика и помоли хората, които могат, да избягват шофирането в центъра на града.

Както Труд писа, първо започва изграждането на седем нови метростанции, част от тях са „Малък градски театър зад канала“, Орлов мост, „Патриарх Евтимий“ и „Красно село“.
„Първият етап включва 8 метро станции, като 8 –мата се търгува и за това от утре започва строителството на първите седем”, обясни Фандъкова. „След три години и половина София със сигурност ще има нови 12 километра метро, което ще свързва районите на София, “Горна Баня”, “Овча купел”, и централна градска част с „Хаджи Димитър”, обясни тя.

Половин милион софиянци слизат от колите

Очакванията са общо половин милион души в София да започнат да използват метрото и така с откриването му да се спестят около 90 000 тона вредни емисии, които дишат столичани. Фандъкова благодари на инж. Стоян Братоев директор на Столичния „Метрополитен” и целият му екип, както и на хората от СО и на СОС. „Искам да благодаря на премиерът Борисов , който лично подкрепяше този приоритет и министър Ивайло Московски”, допълни кметът.

Пускат „Сребърна“ през юли

„През юли предстои и пускането на новата метростанция на ул. „Сребърна” и предстои още 25 000 души да се качат на метрото с пускането й”, уточни Фандъкова.
В по две ленти ще бъде организирането на движението в повечето участъци, където ще започне подготовката за строителството и снегопочистващите машини няма да имат проблем да преминават.

„Затруднения в предвижването наистина ще има. Хората, които ще могат да избягват движението през центъра ще им бъдем благодарни, ако го направят”, призова градоначалникът.

Финансиране

Изцяло е осигурено финансирането натретата линия. 700 милиона лева ще дойдат от Оперативна програма „Транспорт”, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

По отношение дали ще има промяна на цената на билета нейното виждане е, че в момента се подготвя процедурата за обявяване на процедурата за избор на изпълнител на изграждането на билетна система, за да може да се случи пълната промяна в организацията и условията за таксуване.

„Това значи, хората да могат да плащат почасово и на разстояние. Това предстои да се надяваме до края на годината да може да се изгражда и до следващата година да го имаме”, каза тя. „Центърът за градска мобилност предоставя предложения за политиката си в това отношение. Това, което е важно е, че ние ме трябва да залагаме на цената на билета, а хората да ползват по удобни карти за пътуване”, подчерта Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини