Каракачанов: Във ВВС тече активен процес на поддръжка и модернизация на наличната техника

Жертвите на „Хагибис“ са вече 56

Пътешествие до три дестилерии в Шотландия ще спечели посетител на Уиски Фест София 2019

Комисар Мария Габриел: Университетите имат ключова роля за запазването на Европа като световен лидер в науката

Книга за Живков изчезна за ден от щандовете

Андре Токев стана дядо

Удължиха с два месеца разследването на катастрофата с Местан

Вицепремиерът Николова инициира работна среща за увеличаване на наказанията за компютърни престъпления

Моника Валериева проговори за козметичния си бранд Моделът разкри как се финансира и върху какво работи

Песков: Поддържаме връзка с турските власти за операцията в Северна Сирия

Google вади нов лаптоп Новата машина се очаква на 15 октомври

Бутат още опасни съборетини в Максуда

Засилени мерки за сигурност в София, фенове на Англия пият от сутринта (СНИМКИ)

„Мерцедес“ пак обезсмисли сезона

ООН: „Ислямска държава“ заравя живи хора, осъжда хиляди на геноцид

Около 3500 души, повечето жени и деца, са държани като роби от „Ислямска държава“ в Ирак. Екстремистката групировка, която контролира обширни територии в съседна Сирия, е извършила жестокости, които „стигат до мащаба на военни престъпления, престъпления срещу човечеството и вероятно геноцид“. Това се посочва в доклад на ООН, цитиран от „Ройтерс“.

„Държаните в плен са предимно жени и деца най-вече от общността на язидите, но сред тях има и значителен брой представители на други етнически и религиозни малцинства“, се казва още в съобщението на ООН. Докладът описва подробно жестоките методи, използвани за екзекуция от групировката, включително чрез разстрел, обезглавяване, прегазване с булдозер, заравяне на живи хора или бутането на заложници от високи сгради.

ООН съобщава, че има информация за убийства на деца бойци и че по различни оценки между 800 и 900 деца от Мосул са били отвлечени, за да бъдат подложени на военно и религиозно обучение. Има и случаи на насилие от страна на военни и на кюрдски бойци. „Дори тези приблизителни данни не могат да отразят ужаса и страданието на жителите на Ирак“, гласи изявлението на върховния комисар по правата на човека към ООН Зеид Раад ал Хюсеин.

„Нашите данни се отнасят за онези, които са загинали при брутални случаи на насилие, но не отразяват безброй други, починали заради това, че нямат достъп до храна, вода и медицинско обслужване.“ Най-малко 18 800 души са загинали в Ирак за периода 1 януари 2014 г. – 31 октомври 2015 г. Близо 3.2 милиона са се разселили вътре в страната за същия период, допълва Би Би Си. Според Хюсеин данните от доклада ярко илюстрират „какво кара иракчаните да бягат от родината си към Европа и други региони“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.