Цонко Цонев - Кметълът изгнаник

Кметълът Цонко Цонев беше най-известният градоначалник, който прочу Каварна като столицата на рока през трите си мандата, докато я управлява. Изненадващо той се отказа от надпреварата за кмет в последните местни избори, а неговата голяма любов към хард музиката не получи приемственост при новата власт.

Традиционният новогодишен концерт на звездите се премести от Каварна в Пловдив, а сега Джулая от култовото си място - Камен бряг, отива в Тутракан.

“Столицата на рока се превръща в столица на казачока”, казва Цонко Цонев по повод на анонсираната вече програма за дни на руската музика около Джулай морнинг в Каварна. В тази връзка социалните мрежи се взривиха от гневни фенове. Покана за посрещане на изгрева в 1-вото юлско утро с Джон Лоутън и Б.Т.Р. на брега на Дунав веднага е дошла от кмета на Тутракан д-р Димитър Стефанов. “Където е рокът, там съм и аз, този път ще изпея цяла песен на “Юрая Хийп”, зарича се кметълът Цонко. Според него от трите най-големи рок събития, които се провеждаха в Каварна и събираха фенове от страната и чужбина - на Нова година, на Джулая и рок фестивала, ще остане вероятно само последното, но засега няма поканени групи и за него.

Цонко Цонев едва на 36 години застана начело на никому неизвестното по света дотогава северночерноморско градче. Завършил право в СУ “Климент Охридски”, бил е юрист на община Каварна, общински съветник, адвокат в колегията в Добрич. След 12 години на кметския пост се отказа от състезанието за него, но стана независим общински съветник в местния парламент и единствена опозиция. С прогонването на рока от Каварна предпочита да прави частен бизнес - в областта на консултантските услуги, и то в други градове. Освен столица на рока при неговото управление Каварна стана пример за социална интеграция на ромите, като сведе под 9% безработицата при тях, кражбите до минимум, прати тотално децата им в училище, а махалата лъсна до блясък и стана визитна картичка на града.

Цонко Цонев беше обявен за мъж на България за 2005 г., а по-късно удостоен с приза “Кавалер на златната магична пръчка”.

Когато заема поста, заварва само един отворен хотел, а след неговото управление вече има голяма леглова база с над 6000 места, нов комплекс “Бялата лагуна” и едно от най-модерните голф игрища. По непълна статистика привлечените инвестиции - български и чужди, са в размер на 4 млрд. 114 млн.лева.

А като върнем назад лентата за рока край морето, началото беше с Джон Лоутън, през 2004 г. После са “Назарет”, Рони Джеймс Дио, “Пърпъл”, “Скорпионс”. Следва идването на легендарната руска група “Любэ” за първи път в България, после - Били Айдъл, Мотли Крю, Глен Хюз, който записва един от най-хубавите си клипове на нос Калиакра, и още много други. От единични гостувания и концерти започнаха и уникалните рок фестивали, които препълниха добруджанското градче с гости и туристи, а те завъртяха оборот на местния бизнес. Концерти и фестивали, заразени от Каварна, тръгнаха тогава и в цялата страна. Кабинетът на кметъла беше като истински музей с реликви, оставени за спомен от музикалните идоли на ред поколения. С техните образи изрисуваха фасадите на блоковете в Каварна, а школският звънец оповестяваше с рок началото на поредната учебна година. Сред скъпите спомени на кметъла е първият концерт на Дио, след който в ресторанта, наобиколен от гардове и още повече фенове, казал на охраната: “Отдръпнете се. Ще подписвам снимки и ще се снимам, защото това са феновете, заради които аз съм Дио.” Това ми беше първият урок по поведение на един голям човек, който никога няма да забравя, казва Цонко Цонев, един голям кмет на малка Каварна.

Издухан от ветрогенератори?

Напоследък за Цонко Цонев се заговори и във връзка с ветрогенераторите, които завъртяха перки през управлението му. „Не съм видял решението на Европейския съд, с което се осъждала България заради строителството им, а и никой не посочва за каква санкция става въпрос", коментира Цонев. Процедурите за големите проекти на "Мицубиши" и АES били задвижени още от 2004 г. - много преди влизането ни в ЕС и преди влизане в сила на "Натура" от 2009 г. А и досега нямало ни една умряла птица. Но ветрогенераторите край Каварна при строителството им дали работа на над 400 души, припомня бившият кмет.

За него

Джоуи ди Майо, басист на групата Manowar: Той е различен и уникален

Цонко Цонев е моят герой. Ние имаме мечта. И тя е да направим Каварна метъл столицата на света. Не просто на Балканите, на целия свят. И аз съм тук да помогна. Той е наистина различен и уникален човек. Рядко срещано явление. Цонко е от този тип хора, които би искал да срещнеш на пътя, ако ти се развали колата, някой, който наистина би ти помогнал. И второ, той има власт, която използва да прави добро за града си, за страната си и за неговата любов музиката.

Христо Мутафчиев, актьор: Първо е личност, второ - водач

Всичко онова, което Цонко е направил, е ясно, то е видимо. Защото първо - той е личност, второ - той е водач, и трето - той е човек, който притежава много културни и морални ценности и държи на тях. Той не е забравил мястото, откъдето произлиза, дори напротив - напомня го навсякъде. Той е човек с идеи, с изключително много контакти и го е показал. За Каварна няма по-добър избор от него.

Магът Астор: При него Каварна е в разцвет

Когато сме учили по история навремето, при еди-кой си цар, крал или император имало падения на държавата, а при еди-кой си имало разцвет. Точно при Цонко виждаме голям разцвет за Каварна.

Киряк Цонев, арабист: Кмет от ново естество

За мен Цонко е кмет от ново естество. Той не продължи традицията на старите кметове на Каварна, той внесе нещо много ново, много свое, той е човек, който мисли. Бих казал, дай Боже на всеки град такъв кмет! Дай Боже, защото Каварна със своя бюджет съперничи на София. Това е факт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица