Eлектронното гласуване мина с подкрепата на ДПС (обзор)

С подкрепата на ДПС членовете на правната комисия в парламента отвориха възможност за електронно гласуване. 12 от управляващата коалиция и Хамид Хамид казаха „да“, а против бяха двама от БСП. Въздържа се Явор Нотев от „Атака“.

Решението ще бъде внесено в пленарната зала утре и се очаква тя го одобри. В него е записано промени в Изборния кодекс, включително и тези за електронното гласуване, да бъдат приети на първо четене до 29 февруари. Вчера шефът на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) допусна, че до края на април измененията в изборното законодателство ще бъдат факт.

Вчера членовете на правната комисия дадоха гаранции за електронното гласуване с текст, който гласи, че то ще е възможно „при разписани законови гаранции за тайната на вота, гражданския контрол върху изборния процес и сигурността на информационните системи“.

„Нито един компютърен специалист няма как да гарантира, че до главата на избирателя не ще стои някой да го контролира“, възрази Филип Попов (БСП). Неговият съпартиец Чавдар Георгиев стигна по-далече и нарече референдума, иницииран от президента Росен Плевнелиев, „противоконституционен“.

От дебатите се разбра, че дори и тази година да бъде уредено в Изборния кодекс, електронното гласуване може да стане чак до 3-4 години. Според Кирилов „първо е необходимо да се изработи електронна система с идентификационен код и да се пробва пилотно на поне едни избори“.

През октомври м.г. на въпроса да може ли да се гласува дистанционно по електронен път с „да“ отговориха 1 883 411 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика