Премиерът Бойко Борисов се закани: Ако падне правителството, война поне още една година (обзор)

В случай че правителството падне, няма да може да бъде сформиран стабилен кабинет поне до същото време догодина. Това прогнозира вчера премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща между бизнеса и правителството. По думите му останалите партии няма да могат да се коалират успешно.

„А ако някой дойде да тропа на моята порта, аз няма да отворя“, допълни Борисов и предрече „война до догодина по същото време най-малко“. Министър-председателят подчерта още, че партията, с която няма да бъде видян в управлението, е ДПС.

Срещу назначаването на трето служебно правителство в своя мандат се обяви и президентът Росен Плевнелиев. Той подчерта, че настоящата политическа формула 2+1+1 работи успешно (две партии в управление, една подкрепяща и една симпатизираща).

Според Борисов в момента има два ключови проблема, които трябва да бъдат решени - администрация и съдебна реформа. „Администрацията трябва да бъде санкционирана, ако не си върши работата по същия начин, по който се санкционират гражданите и бизнесът, ако не изпълняват задълженията си“, обясни Борисов.

Той допълни, че „промяната в конституцията изисква гласове, тоест е въпрос на математика“, но е важно да бъде дадена самостоятелност на прокурорите и да се довърши съдебната реформа.

За съдебна реформа се обяви и Плевнелиев, който допълни, че у нас все още има сблъсък между олигархични кръгове и истински предприемачи. Президентът намекна също така, че естественият ход на реформите е да се върви към промяна в конституцията, но не обясни точно каква.

Зелени карти за ЕС

Европейският съюз трябва да въведе зелени карти за чужденци, според премиера Бойко Борисов. „Трябва да затворим границите като братята американци, да се въведат зелени карти, така че всички, които искат да влизат на територията на ЕС, да бъдат проверявани от службите“, каза той. По думите му ключов въпрос пред страните в Европа е колко бежанци могат да приемат и докога ще продължава този процес.

Политологът Иван Кръстев:

Русия и Турция не трябва да се сблъскат в България

Интересите на Турция и Русия не трябва да се сблъскват на територията на България независимо дали става за въпрос за реални конфликти, или политически говорения. Това посочи политологът Иван Кръстев, който коментира геостратегическата ситуация в региона.

По думите му България има две причини да се притеснява от актуалния конфликт между Турция и Русия - от една страна, Анкара може да пусне бежанците към нас, а от друга, Москва да ни спре газа. Обществото ни ще плаща с години залитане в някоя от двете посоки, посочи той.

България е информационен хъб в региона

България е стабилна държава, една от петте най-добри икономики през 2015 г., на ниво регион сме свидетели на „невиждано икономическо сътрудничество и мощно политическо приятелство“. Това са само част от суперлативите, чрез които президентът Росен Плевнелиев описа ситуацията в България през изминалата година. По думите му най-доброто обаче предстои.

Страната ни е истински информационен хъб в региона и макар да е вярно, че от една страна, талантливите хора напускат страната, от друга, новата тенденция е талантите от региона да идват в България, според него. Премиерът Бойко Борисов го допълни, че по магистрала „Тракия“ няма свободни места от новоизградени заводи.

ЙОХАНЕС ХАН:

Трябва да интегрирате бежанците

България е доказала, че може да усвоява евросредствата на 100%, въпреки всички трудности. Това каза еврокомисарят по Европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан на срещата с бизнеса.

„При сравнение с други страни в подобна ситуация България може да бъде отличена като държавата, която може да бъде давана за пример за свършена изключително добра работа", каза Хан.

Постановяването на върховенство на закона трябва да продължи, категоричен беше еврокомисарят. Отделно България трябва да коригира икономиката си чрез реформи, както и да направи публичната си администрация по-ефективна.

Само това би помогнало на страната да се възползва от облагите, които й предлага ЕС, посочи той. Хан допълни, че ще настоява страните от Югоизточна Европа да не затварят границите си за бежанци, а да ги интегрират.

„В България много обичаме чужденците да ни хвалят или да ни критикуват и го приемаме като първа ръка истина“, коментира премиерът Бойко Борисов. Той припомни, че неотдавна е разкарвал еврокомисаря „с джипката си по провалените проекти“ и по Дунав мост 2, само и само за да може страната да ги спаси и да си получи парите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес