Влак е ударил лек автомобил на прелез в междугарието Крумово – Асеновград Има пострадали

Какво ставаш, когато не те бива в нищо?

Шарън Стоун в нова секс офанзива Актрисата пресъздаде и прочутата сцена от „Първичен инстинкт”

Павлин и екипажът му постигнаха нов рекорд на ветрила

Александър Андреев, ЦИК: Няма информация за тежки нарушения на изборите в София

Забраняват риболова в част от язовирите

Тръмп отлага налагането на мита на автомобилите от Европа

Ево Моралес получи политическо убежище в Мексико

Борислав Гуцанов, председател на БСП-Варна, пред „Труд“: Синдромът “СДС” мачка структурите на БСП Липсата на социалистите в местната власт може да се превърне в проблем на България

Лидер на „Ислямски джихад“ е убит при израелски прицелен удар в Газа

Днес е първото заседание на Столичния общински съвет след местните избори

Заловиха камион, натоварен с 82-ма мигранти в Турция

Парламентът ще разгледа бюджетите на ДОО и НЗОК за 2020 г.

Съдът иска пари от жалбоподателите, пожелали повторно броене на бюлетините в Сливен

На 12 ноември 2019 да почерпят

Финансисти искат силен банков надзор

Банковата система се нуждае от перманентен контрол, а не от единични оценки на активите. Това каза председателят на управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петър Андронов по време на среща на бизнеса и правителството вчера. „Не се прави така.

Ако искаш стабилна банкова система, трябва да има перманентен, настойчив, уверен и подкрепен от политиците банков надзор. Само така без много шум банковата система може да е солидна, стабилна“, посочи Андронов.

По думите му предстоящата оценка на активите на банките няма да даде реален и точен резултат, нито ще бъде достатъчна, за да оцени ситуацията в сектора. Оценката е първата част на т.нар. стрес тестове, които ще проверяват доколко стабилна е банковата система у нас. Очаква се резултатите от тях да бъдат готови през август.

Недостатък на оценката е, че може да доведе до изкривяване от порядъка на милиони и дори милиарди левове, тъй като за част от активите ще бъдат направени субективни допускания, обясни Андронов.

„И след като оценката завърши, догодина пак ли ще правим оценка, за да заменим дефицита нa администрация?“, попита риторично той.
Икономиката успява да постигне ръстове дори при свито кредитиране, въпреки че банките са пълни с пари, допълни Андронов.

Той прогнозира, че спадът на лихвите по депозитите и по кредитите ще приключи до края на годината, като в следващите три години депозитите и кредитите ще се увеличават, а ръстът при спестяванията ще спре през 2018 г.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че България иска да влезе в еврозоната, но към момента не може да го направи. Една от причините била съществуващото недоверие към страната заради случилото се във финансовата система, визирайки КТБ.

Поемането на нов държавен дълг трябва да започне да клони към нула до няколко години, за да не се стигне до увеличаване на данъците в страната, допълни той.

БНБ търси хора за надзора

Българската народна банка (БНБ) търси служители, които да работят в направление „Банков надзор“, съобщи вчера управителят на институцията Димитър Радев. Той припомния, че резултатите от стрест тестовете на банките ще са готови до август тази година.

„Очакваме резултатите от прегледа да послужат за изпълнение на финансовата оценка на страната от Международния валутен фонд. Развитите страни правят това нещо регулярно. Досега тази оценка беше отклонявана, но преди дни разбрахме, че ще бъде направена“, обясни още гуверньорът.

Радев допълни, че централната банка е готова да посрещне предизвикателствата, които я очакват, и смята, че тя ще се справи с контрола на банките.

Окрали КТБ заради политиците

Политическата нестабилност в страната през 2014 г. e дала възможност да се увреди допълнително имуществото на фалиралата КТБ, каза пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов. По думите му се е създала противоречива ситуация.

От една страна, не е трябвало да се дава прекалено много информация за случващото се в КТБ, за да може синдиците да проследят откраднатото, но от друга, заради обществения интерес всичко е трябвало да бъде на светло. „Извади се информация кои са привилегировани кредитори, кои са сключвали цесии и са претендирали впоследствие осчетоводявания на прихващания“, припомни Горанов.

„Минахме през промени в законодателството и смяна на екипа на БНБ. Ще преминем и през оценка на качеството на активите, за да можем наесен да се поздравим със стабилна финансова система“, допълни министърът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.