Запечатаха Дома на журналистите край Златни пясъци

Сезон 2016 пред провал заради скандал между СБЖ и съдружник

Установени са сериозни пороци при избора на ръководство на СБЖ

Повечето помещения в почивната база са запечатани, управителят Георги Недялков ще търси правата си в съда

ЕКИП НА ТРУД

Летният сезон в Международния дом на журналистите (МДЖ) край Златни пясъци е заплашен от провал заради скандал между стопаните му. Първите запитвания от туристи вече са налице, а няма кой да ги приеме. Причината е, че от дни емблематичният 58-годишен комплекс с огромен парк е запечатан.

Акцията е наредена от Снежана Тодорова, която твърди че е председател на СБЖ, в опит да прогони съдружника на Съюза в управлението на дома Георги Недялков. Фирмата му "Виги турс" ЕООД и СБЖ имат равни дялове в "Лято 2013" ДЗЗД, което от 1 април 2013 г. стопанисва МДЖ. Управител на фирмата е Недялков. Според него след 3-годишен сговор, отчитани ежегодно печалби, от които 50% са влизали в касата на СБЖ и направен солиден ремонт на 3 етажа от високия корпус на дома, от СБЖ немотивирано и незаконно опитват да прекратят работата на дружеството.

Вчера с помощта на полиция Недялков осуети опита на упълномощената от Снежана Тодорова домакинка на комплекса Галина Димитрова да смени патроните на вратите. "Подадох и жалба в Районната прокуратура във Варна срещу агресивните действия на лица с неясен статут, които се опитват да се разпореждат с "Лято 2013" ДЗЗД. Няма да мръдна оттук, защото съм материално отговорен за всички активи", заяви пред "Труд" Георги Недялков.

Според него в момента СБЖ няма легитимно ръководство, тъй като избраните през март 2015 г. 15-членен УС и председател Снежана Тодорова не са вписани в регистъра заради отказ на СГС след обжалване от членове на съюза, което през юли 2015 г. е потвърдено и от Столичния апелативен съд. Така, според удостоверение от СГС от ноември 2015 г. за председател на СБЖ се води покойният от 2011 г. Милен Вълков.

Според членове на управителния съвет на съюза ябълката на раздора бил ремонтът на 27 стаи в дом 2. Те смятат, че Недялков е надписал сметката за реконструкцията, но твърденията не били подкрепени от доклад на лицензиран оценител. Управителят обаче има друга версия. "Поех дома с 250 000 лв. загуби. Сега е обновен и на печалба", заключи той.

Справка на "Труд" в СГС потвърди думите на Георги Недялков, че за легитимен управител на СБЖ се води покойният Милен Вълков.

Тодорова и членовете на управителния съвет според последното събрание не са вписани в регистъра.

Установени са сериозни пороци при избора им и предстоят редица съдебни дела.

Георги Недялков:

Рекетират ме!

Въпреки че последният летен сезон бе много труден, базата на МДЖ бе пълна и стопанска комисия от СБЖ през август ми даде отлична оценка с анонс, че ще преподпишем дъгосрочен договор. Вместо това след няколко мои покани за свикване на общо събрание на 26 октомври адвокатът на СБЖ Георги Добрев ми съобщи, че договорът изтича на 31 октомври и трябва да се разтрогне, без да представи решение на общо събрание или поне на УС”, разказа Недялков. След като отказах, през декември получих нотариална покана да предам обекта, като при отказ СБЖ претендира за обезщетение от 20 000 лв. месечно, считано от 1 ноември. Това е рекет! Ще търся правата си докрай!”

Адвокат Георги Добрев:

Вписването на

УС и Снежана

Тодорова е спряно

“Последното вписване на управителен съвет на СБЖ действително е спряно, но съюзът не може да остане без представителна власт и тя според последното издадено от СГС удостоверение от 6.01.2016 г. се упражнява от Снежана Тодорова. Така е по Търговския закон и по ГПК, а претенции за легитимността на управителните органи на съюза могат да имат само прокурор или членове на СБЖ, а не самонастанили се в дома лица, които не си плащат задълженията.”

Снежана Тодорова:

Всичко е в ръцете на адвокатите

“Отдавна не сме в съдружие с Георги Недялков. Договорът с “Виги турс” е изтекъл. Изпратихме му няколко покани, но той има свое виждане по въпроса, като смята, че старият УС на СБЖ трябва да се събере във Варна. Сезонът в Международния дом на журналистите започва от април. Дотогава има време. Има идеи и планове, но решенията се вземат от УС. Имахме добрата воля да се споразумеем. Оттук нататък всичко е в ръцете на адвокати. СБЖ действа законно, с напълно легитимно ръководство и всички документи го показват. Едни хора, недоволни от избора на УС, са го обжалвали. Но това са юридически въпроси, търсете нашия адвокат Георги Добрев.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини