Жителите на Стрелча се надигнаха срещу екскмета: Искаме справедлива присъда, отнемете му почетното звание

Жителите на Стрелча настояват почетното гражданство на бившия кмет на общината Иван Естатиев да бъде отнето и той да бъде изключен от общинския съвет, съобщи Нова телевизия.

Искането на местните е провокирано от това, че Естатиев е упоил 16-годишно момиче и е осъществил полов акт с нея. Освен това жителите на града разказват, че Естатиев е правил финансови измами и кражби от общински пари.

Общинският съвет в Стрелча заседава извънредно днес. Вчера съдът в Панагюрище го остави в ареста по обвинение за изнасилване на 16-годишна ученичка.

Освен това хората настояват той да бъде изключен и като общински съветник. Оказва се обаче, че тази процедура е твърде сложна, защото самият Евстатиев трябва да подаде декларация, за да се оттегли като общински съветник.

Жителите на Стрелча са притеснени, че той няма да получи справедлива присъда, тъй като по техни думи бил покровителстван от зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов.

"Янаки Стоилов, който преди нас говори в ефира на Нова телевизия, е изпратен, за да брани Иван Евстатиев. Ние не искаме нищо друго, не искаме да влияем на съда. Но искаме честно правосъдие и такива като Янаки Стоилов да не влияят на съда", заяви гражданин на Стрелча.

"Познаваме се отдавна, още като студенти. Той е много импулсивен, силен авторитарен човек, който обича да влияе. Вероятно това е обяснимо и за поведението му по този случай", коментира Янаки Стоилов по-рано в ефира на Нова телевизия. Той добави, че не бивало да се съди за един политик по "креватните" му изяви.

Стоилов призна, че на последните избори кандидатурата на Евстатиев за кмет е била наложена от централата на партията, докато местните искали друга. Според него обаче Евстатиев се представил добре и БСП имала най-много гласове в Стрелча, въпреки че Евстатиев не станал кмет.

Прокуратурата обвини бившия кмет, че упоил десетокласничката и осъществил полов контакт с нея. Тя е подала жалба за сексуален тормоз. Момичето твърди, че е пило само сок, но се предполага, че в него имало упойващи вещества. Късно снощи съдът реши да остави за постоянно в ареста бившият кмет.

Коментари

Задължително поле