Бойко Борисов: Няма такава задлъжнялост в историята, каквато има днес в световен мащаб (ВИДЕО)

БСП предложи временна комисия да коригира Изборния кодекс (обзор)

15 години решетки за работодател, пребил до смърт пастир Осъденият твърди, че коч е стъпкал жертвата

Презастрояването – първа тема на кмета

Съдът насрочи срещу избора на кмет на Горна Оряховица за 15 ноември Процесът ще е по жалба на БСП

Кметът на Шумен посрещна българина от „Х Фактор – Финландия“

Вицепрезидентът: За да имат децата бъдеще, трябва да живеят в мир

Катастрофа между тир и кола задръсти Околовръстния път на София

Влак помля кола заради пиян кантонер (обзор) Знаел, че машината идва и не пуснал бариерата

Оперираха Джими Картър

Съдът остави в ареста обвинения в убийството на 45-годишен мъж в Кюстендил

Стига гавра с Цар Футбол

Оставиха в ареста жената, обвинена в убийство на възрастен мъж в село Мламолово

Тръмп забрани изявления за инцидента с арестуваните от Русия украински моряци в Керченския проток

Вдигат учителските заплати със 17% през 2020 г.

Ангел Кунчев: Водата в София не е замърсена, тя е сред най-добрите в Европа

Няма проблем да се пие чешмяна вода в София, защото тя не е замърсена, а има органолептичните качества, които са много добри. Софийската вода е една от най-добрите в Европа по всички показатели, които изследват. Това заяви в ефира на БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Изказването му идва след като вчера бе публикувано ново изследване на Асоциацията “Активни потребители”, което показва, че водата в София и други градове не е годна за пиене, защото е замърсена с фекалии, нитрити и други. Направени са 52 проби от 29 града в България.

Тазгодишните тестове установиха, че от 29 изследвани града в половината почти, в 14 от тях – има проблеми с безопасността на питейната вода, открити са един или повече замърсители. В 21 проби от 11 града замърсителите доближават разрешените пределни стойности. В 11 проби от 4 града няма абсолютно никакви замърсители.

Д-р Кунчев заяви, че не знае по какви показатели е извършено изследването, дали е в акредитирани лаборатории, но подчерта, че няма почва за конфронтация, би се радвал, ако и други организации имат интерес към тази тема и следят отблизо чистотата на водата. Но уточни, че му изглежда като търсене на сензация, защото с 50 проби да правиш генерални заключения за страната не е редно.

“Ние не си позволяваме да го правим с 8000 пункта и с няколко десетки хиляди изследвания, защото когато кажеш, че водата е мръсна – трябва да кажеш с какво е мръсна. Ние я изследваме за 16 показателя”, каза държавният здравен инспектор.

Той поясни, че в страната има райони, които традиционно са с проблеми, има недостиг на питейна вода. В селскостопански райони, където масово се използват торове, намираме нитрати, нитрити във водата в количества, близки до пределните, в други има повишени различни метали, поясни здравният инспектор и подчерта, че пробите трябва да се вземат така, както трябва.

“Питейната вода е проблем за много страни в света и като количество, и като качество и ние сме изпратили като препоръка до Министерството на регионалното развитие и до Министерството на околната среда, че в новия програмен период все повече средства трябва да бъдат насочвани към качеството на питейната вода, а не толкова на отпадните и то в малките зони за водоснабдяване”, каза д-р Ангел Кунчев и беше категоричен, че водата се изследва непрекъснато, особено там, където има наводнения, свлачища и други подобни проблеми.

Обикновеният потребител може да поиска информация от ВиК оператора и от Районните здравни инспекции, които имат и данните от ВиК, и от собствени лаборатории.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.