Жители на Ковачевица и Лещен искат да се забрани бетона в архитектурните резервати

Местни хора родени в архитектурните резервати Ковачевица и Лещен настояват за ограничаване на строителството и забрана на бетонови постройки в курортните селища. Те се жалват, че населените места ще престанат да привличат туристи, ако не се вземат мерки в най-скоро време за ограничаване на бума на строителните дейности. Проблемът е, че се вдигат хотелски комплекси и къщи за гости, които нямат нищо общо с местната архитектура и начин на вдигане на сгради. Селата пък не разполагат с необходимите комуникации - водопроводи, трафопостове.

Жителите на Ковачевица и Лещен не приемат начина на строителство на част от новите постройки - покриват се с керемиди, излива се бетон, поставят се прозорци с алуминиева дограма. Убедени са, че по този начин се съсипва уникалността на населените места.

В селищата им къщите са на по 200 години и затова са обявени за резервати, но всеки нов преоданец дошъл с парите си намира начин да заобикаля законите и наредбите и да строи извън традиционните норми. Къщите в Ковачевица и Лещен са сътворени от камък и дърво, а покривите са покрити с тикли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини