Зоран Заев свиква предсрочни избори

Над половин милион души на пореден протест в Барселона, десетки ранени и арестувани

Диета без глутен повишава либидото

Вълко Червенков нямал брак с жена си На младини се готвел за актьор, като държавен глава пишел епиграми под псевдоним

Откриха африканска чума по мъртво диво прасе в Габровско

Две коли катастрофираха в Бистрица, едната се вряза в къща

Борис Джонсън: Нова отсрочка за Брекзит ще бъде безполезна и скъпа

Карфиолът е истински аристократ

59-годишен мъж застреля друг при битов скандал в Ловешко Извършителят е задържан

Абсурдни партии в битка за гласове Щури формации в Европа и САЩ засенчват родните колорити

Лейди Гага с рентген на цялото тяло

Жители на Ковачевица и Лещен искат да се забрани бетона в архитектурните резервати

Местни хора родени в архитектурните резервати Ковачевица и Лещен настояват за ограничаване на строителството и забрана на бетонови постройки в курортните селища. Те се жалват, че населените места ще престанат да привличат туристи, ако не се вземат мерки в най-скоро време за ограничаване на бума на строителните дейности. Проблемът е, че се вдигат хотелски комплекси и къщи за гости, които нямат нищо общо с местната архитектура и начин на вдигане на сгради. Селата пък не разполагат с необходимите комуникации – водопроводи, трафопостове.

Жителите на Ковачевица и Лещен не приемат начина на строителство на част от новите постройки – покриват се с керемиди, излива се бетон, поставят се прозорци с алуминиева дограма. Убедени са, че по този начин се съсипва уникалността на населените места.

В селищата им къщите са на по 200 години и затова са обявени за резервати, но всеки нов преоданец дошъл с парите си намира начин да заобикаля законите и наредбите и да строи извън традиционните норми. Къщите в Ковачевица и Лещен са сътворени от камък и дърво, а покривите са покрити с тикли.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.