Община Велико Търново търси инвеститори за изграждане на старчески домове

Остра нужда има от старчески домове има в Община Велико Търново. В момента в района има две социални заведения за възрастни хора с общ капацитет от 151 души. Местата обаче са заети.130 души чакат за настаняване в дома във Велико Търново, още 20 молби има за близкото село Балван.

Кметството в старата столица няма средства да финансира строителството на нови старчески домове и заради това се търсят инвеститори.

"Има общински парцели и общински сгради", коментират общински съветници.

Отскоро край Велико Търново работи и частен дом за възрастни хора. Цените обаче са прекалено високи за родните пенсионери и децата им - месечният пансион струва от 800 до 1320 лева. 80 са местата в него, а обитателите се радват на многобройни екстри, денонощна медицинска помощ, екскурзии и други забавления. Социалното заведение се управлява от бившия кмет на Велико Търново д-р Румен Рашев.

Частен дом за възрастни хора правят в момента и във великотърновското село Дичин. В модерно социално заведение ще бъде превърнато неизползваемото старо училище. Доскоро сградата бе общинска и бе предлагана за продан над 20 пъти. Едва преди няколко месеца бившото школо бе купено за 36 000 лв. от софийската фирма за търговия и производство на изделия от метал.Бъдещият дом е с площ от малко над 8 дка.Предвиден е за около 50 човека. Те ще имат прекрасни условия и голяма градина за разходки, в каквато е превърнат училищния двор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони