Яне Янев: Една и съща клика управлява и 4-те инстанции на Българския съд (I част)

„Определени среди вече повече от година се опитват да заменят едни административни ръководители в съдебната система с други. Нещо повече: освен тази тенденция, за която може да си направим продължителен списък от цялата страна, се забелязва и друг процес - съдиите вече се делят на наши и ваши“.

Това заяви пред "Канал 3" съветникът на премиера Яне Янев по повод sms-скандала, който се вихри от четвъртък във ВСС. Припомняме, че председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов показа препратено му от премиера Бойко Борисов съобщение, в което член на съвета „рапортува” на министър-председателя, че съдебните кадровици не са разрешили той да бъде привикан във връзка с казуса „Яневагейт”. По-късно Янев сам призна, че той е пратил съобщението на премиера.

Тези съдии, които са удобни, и които обслужват интересите, на този кръг, който цели да създаде първи частен софийски съд, на практика биват толерирани и им се дават зелени коридори от СРС да отиват на по-добри позиции в Софийския градски съд, или от СГС да отиват в Апелативния или Касационния съд, заяви Янев. По думите му е добре да се поиска информация от ръководството на СГС, колко точно съдии са преместени от Районния съд в Градския съд и колко стаж има всеки един от тях и да се провери изпълнени ли са критериите.

Откомандироването на съдии

Премиерът сам отиде в парламента и каза, че негов съветник го е информирал, а аз не съм от тези хора, които се крият, и които мишкуват и не искат да поемат ангажимент. Щом като той е казал, че това е негов съветник, аз съм длъжен да излезна и да кажа, всичко така, както е било. Не е присъщо за мен да се занимава със задкулисни схеми, така както се опитват да го правят някои хора в СГС и в Касационния съд. Тези хора излизат пред обществото като радетели за големи реформи в съдебната система, каза още лидерът на РЗС. Той подчерта, че е голям проблем откомандироването на съдии в СГС и назначаването на нови, като паралелно с това има и друг проблем - чистка в администрацията. Никой не знае защо, откакто встъпи в длъжност Лозан Панов, са уволнени над 25 човека от ВКС, по същия начин са отстранени повече от 30 души в СГС.

Ето от момента, в който стана ясна прословутата история със sms-а, при мен са дошли повече от 30 човека за 4 дни, за да представят документи. Сред тези хора е инж. Ташев, който до преди 6-7 месеца е бил завеждащ отдел на СГС за информационно обслужване и съдебна статистика, уточни Янев. По отношение на новите командировани "удобни съдии", той заяви, че изпълняващият длъжността шеф на СГС, преди встъпването на г-н Топалов е Владимир Йорданов, който е кум на Калоян Топалов. Заедно с Лозан Панов на практика те осигуриха избирането на Калоян Топалов за шеф на Градския съд, посочи Янев.

Инстанциите на Съда са подчинени

„Сега, за да могат да му върнат жеста на Йорданов, който свърши много неприсъщи неща за магистрат, искат да го направят шеф на Апелативния съд и по този начин да оформят това каре и да държат Районния съд, Софийския градски съд, Касационния и Апелативния съд, - т.е и четирите инстанции са под контрола на една шуробаджанашка групировка. Това е новината!“

Паралелно със съдебната реформа, която трябва да се случи не само на законодателно ниво, защото МС ще изпълни своите функции, ще внесе целият пакет от четири закона, убеден съм че в НС ще се случи ползотворна дискусия, така че този законодателен пакет ще бъде приет.

Но питам само с това ли трябва да завърши съдебната реформа. Нима няма да се поучим от това, което се е случило в много други държави. Не трябва ли да има своеобразен тип операция "Чисти ръце" и да се види възможно ли е да си независим и безпристрастен съдия, ако цялата ти кариера се състои от 15 години стаж в системата и през това време си натрупал 1-2 милиона, 8- 10 луксозни имота и освен това водиш супер скъп, луксозен начин на живот и купуването на една шейна за разходка в дебелите снегове за теб не представлява нищо, каза още съветникът на премиера.

Лобито за Владимир Иванов

Ще направим всичко възможно, повече това задкулисие да не е толкова мрачно, толкова тъмно и толкова тайно, коментира той по отношение на лобито Владимир Иванов да оглави САС от страна на Лозан Панов и Калоян Топалов. „И това ще стане като резултат от действията на хора като г-н Ташев, които са били в системата и идват с документи. Аз за разлика от тези интриганти, които се опитват да изопачават действителността, работя само с документи и никога не бих се съгласил да дойда да говоря във вашето студио небивалици и да излагам само мои лични тези. Говоря само това , което е функция на документите“.

Яне Янев показа и документите, които г-н Ташев е занесъл в МС. Той посочи, че съдебната власт е публична и функционира в резултат на парите на българските данъкоплатци. Тези пари на съдии, прокурори, следователи са на вашите зрители, на българските граждани - трябва да има прозрачност. „След като данъкоплатците осигуряват този ресурс, трябва да се знае как се изразходват, а не да се заменят с едни, които са неудобни, с други които са пионки и с едно телефонно обаждане изпълняват поръчки“, каза още той.

Има не малко гнили ябълки и на мен ми е много интересно в коя друга правова държава от ЕС подсъдима като Ченалова може да вдигне цялата държава на абордаж. Те превърнаха България в един балон, който се надува месеци наред, в един блудкав сладникав розов сериал, от който може човек да си направи извод, че в съдебната система през тези години са допускани всякакви безобразия, коменитра Янев.
Операция „Чисти ръце“

По думите му редно е да се започне с операция "Чисти ръце" и трябва час по-скоро да мине антикорупционният закон и наистина, след като част от магистратите са декларирали част от имуществото си и е видно, че то е достатъчно голямо и няма как да бъде от трудови доходи, да има възможност да се провери всичко, за да е ясно всъщност, чии интереси защитават определени протежета на групировките в съдебната система. Това зависи от ВСС, ако той не иска да бъде сочен с пръст и да бъде неглижиран, ако ВСС не иска да има такава репутация би следвало да се предприемат действия, от които да има удовлетворение не само от ЕК чрез съответния доклад, но и от българските граждани“, посочи лидерът на РЗС.

СГС и ВКС

От заповед, подписана от изпълняващия функциите председател на СГС Владимир Йорданов, която е незаконна, но продължава да е в сила, става ясно, че служители на IT-системата на СГС - Донев, Радков, Вълкова, трябва да работят под ръководството на служителя на отдел "Информационни системи , комуникации и съдебна статистика" на ВКС Анчо Димитров. Това стана ясно още от думите на Яне Янев. Той подчерта, че СГС и ВКС са два независими органи на съдебната власт, които имат отделни административни ръководители, затова се избира във ВСС отделно председател на СГС, който е с ранг на окръжен съд и се избира отделно председател на ВКС.

Тук не става въпрос, за това което може по презумпция да се отнесе към Върховна касационна прокуратура. Председателят на ВКС не е шеф на СГС и няма спрямо него никакви разпределителни функции, още по-малко има отношение по разпределение на администрацията. А е абсурдно от ВКС да е преместен и то да управлява информационната система чужд човек - т.е в реално време, чрез него те могат да следят всичко, в това число и писането на решение от всеки съдия в СГС, което е абсурдно. Какво обаче се случва раелно там, попита иронично съветникът на премиера.

„Две думи по отношение на г-н Ташев. В момента, в който той е бил уволнен неправомерно, гоненията срещу него са продължили. Изпратено е и друго абсурдно писмо, този път подписано вече от Калоян Топалов. В това писмо се вижда, че Калоян Топалов по един абсурден и недопустим начин репресира г-н Ташев, като изпраща писмо до всички шефове на Касационния върховен съд, САС, Апелативния специализиран съд, АСС, СРС и Апелативен специализиран наказателен съд да не го допускат повече да бъде вещо лице, което е пълен абсурд“ завърши Яне Янев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика