Кметът на Стрелча не иска в килия (обзор)

Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев не иска в ареста и ще обжалва мярка за неотклонение "задържане под стража", която му бе наложена от районния съд в Панагюрище. Това съобщи адвокат Петър Горчев, единият от двамата негови защитници. Евстатиев е обвинен, че е изнасилил 16-годишно момиче. Обжалването ще бъде на 26 януари в Пазарджишкия окръжен съд.

„Има много смущаващи обстоятелства, но не съм упълномощен от клиента си да коментирам каквото и да е свързано с делото. Освен това все още нямаме достъп до голяма част от материалите, а и доста от извършените експертизи още не са готови", обяви адвокат Петър Горчев.

Във вторник вечерта съдия Диана Стателова остави в ареста бившия кмет. Според районния съд в Панагюрище има вероятност, ако е на свобода, Иван Евстатиев да повлияе на свидетели предвид различните високи постове, които е заемал до момента. Като втори мотив съдът посочи възможността обвиняемият да се укрие.

В съдебната зала стана ясно, че Евстатиев много добре е познавал момичето и то не е имало основание да му няма доверие, когато го е поканил в хотелска стая. Момичето е отишло там, за да съобщи на доктора по право Иван Евстатиев за желанието си да учи за юрист. Ученичката е дъщеря на дългогодишната секретарка на Евстатиев като кмет на Стрелча Христина Белухова. По време на съдебното заседание станало ясно и че 16-годишното момиче е било девствено, преди да се озове в стаята на Евстатиев.

Общинският съвет в Стрелча свика извънредно заседание, на което ще отнеме титлата почетен гражданин на бившия кмет, който в момента е общински съветник от БСП. „Призоваваме го незабавно да си подаде оставката като общински съветник. За всички нас той е виновен. Това, което се случи на семейството, е недопустимо и не подлежи на никакви извинения и излишни коментари. Той е злоупотребил с доверието на това дете. Искаме справедлив процес“, заяви Мария Станкова, председател на общинския съвет в Стрелча.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право