През уикенда пак до минус 24, затопляне от Атлантика в сряда

Мраз от минус 24 градуса скова Годечко вчера

Студът счупи рекорд в Русе, отчетоха минус 17

До минус 24 паднаха температурите в района на Годечко (на 10 км северно от Драгоман) вчера, а в Русе мразът отбеляза нов рекорд от минус 17 градуса. Най-ниската стойност, отчетена на вчерашната дата в крайдунавския град, е била от минус 15,6 градуса през 1977 г., съобщи за “Труд” Симеон Матев, дежурен синоптик в TV-MET.

Чувствително затопляне можем да очакваме чак идната сряда, когато топъл атлантически въздух ще нахлуе на Балканите и ще донесе температури до плюс 7 градуса, добави Матев.

Най-сковани от студа вчера бяха районите в Северна България и високите западни полета, където градусите се движеха между минус 15 и минус 20. В Кнежа и Козлодуй например бе минус 21, а в Софийско най-студено бе на летището - минус 20 градуса, в столицата пък бе минус 16. “Най-топло беше по Черноморието, тъй като и морската вода оказва влияние. Термометрите там показваха малко под нулата - минус 5 градуса, а на нос Калиакра бе 0 градуса”, посочи дежурният синоптик.

Днес ни чака леко затопляне, защото минималните градуси сутринта ще са до минус 16, а през деня западен вятър ще издуха нахлулия в България студен въздух и така максималните стойности ще са между минус 3 - минус 4 до плюс 4 - плюс 5 в южните райони. Още в петък обаче започва нов студ, който в събота и неделя ще накара термометрите сутрин да показват до минус 24 градуса.

Затоплянето, което чакаме в сряда, ще се усети на много места у нас, затова температурите в по-голямата част от страната ще са между 2 и 7 градуса. Но по-хубавото време няма да се задържи дълго, тъй като ще последва ново захлаждане. “Гответе се за зима в пълната й сила до края на месеца”, предупреди метеорологът Матев.

Очаква се февруари да започне с по-динамично време, но въпреки това температурите ще си останат типично зимни. Засега валежи от дъжд и сняг може да паднат към 5-6 февруари. “Според първоначалните прогнози най-вероятно температурите през месеца ще са по-високи от обичайните за февруари”, завърши Матев.

Коментари

Задължително поле