Властта успокоява: Държавните язовири са безопасни

Състоянието на язовирите, които НЕК стопанисва, е много добро. Това показват резултатите от последните проверки, заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Става въпрос за 40-те най-големи язовири в страната, които се стопанисват от предприятието „Язовири и каскади” към Националната електрическа компания.

Тя увери, че основание за притеснения няма, защото в предприятието работят едни от най-добрите професионалисти в областта. „Проверки се извършват два пъти годишно – пролет и есен. Те са въз основа на заповед на министър-председателя и се извършват от областни комисии, които включват представители и експерти от всички заинтересовани страни. Докладите от тези проверки показват, че състоянието на язовирите, стопанисвани от „Язовири и каскади”, е много добро”, посочи Петкова.

Тя уточни, че обемът на язовирите, стопанисване от предприятието, е 77,8% от общия завирен обем в страната. Подобни спекулации със страха на хората са абсолютно недопустими, допълни още министърът на енергетиката.

И от другото министерство – това на земеделието увериха, че всички язовири, собственост на „Напоителни системи”, са приведени в безопасно състояние. Тяхната експлоатация е безопасна за всички граждани, каза заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов.

„Известно е, че голяма част от по-малките съоръжения, особено тези с общинска собственост, имат проблеми с част от техническите си съоръжения. Още през миналата година, междуведомствената комисия, която беше сформирана със заповед на министър-председателя, приключи работата си. С помощта на „Напоителни системи” и собствениците на язовири, всичките идентифицирани язовири с такива проблеми, бяха приведени в безопасно състояние”, посочи той.

Няма да допуснем наводнения и съоръжения, които са неизправни, коментира и Стефан Цанков, директор на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
Той напомни, че съгласно промените в Закона за водите, от 1 януари ДАМТН встъпва в своята нова дейност – надзор върху язовирните стени и съоръженията към тях. В спешен порядък се изгражда административен капацитет и от началото на следващата седмица започват новоназначенията за разширения състав на агенцията, посочи Цанков. По думите му, агенцията започва извършването на масови проверки, съвместно с областните управители и тяхната администрация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини