Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

На 20 октомври 2019 да почерпят

Йордан Радичков давал зайци като автограф на цялата дружина

„Левски“ измъкна трудна, но важна победа на „Герена“

Треньор обезвреди въоръжен ученик с… прегръдка (ВИДЕО)

Тео Ушев с нова номинация за „Оскар”

Рафаел Надал се ожени

Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Един милион протестираха срещу Брекзит в Лондон

Внезапна сърдечна смърт покосила 15-годишната ученичка от Димитровград

Апатит наш насущний Съдържа се в костите и зъбите

Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Властта успокоява: Държавните язовири са безопасни

Състоянието на язовирите, които НЕК стопанисва, е много добро. Това показват резултатите от последните проверки, заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Става въпрос за 40-те най-големи язовири в страната, които се стопанисват от предприятието „Язовири и каскади” към Националната електрическа компания.

Тя увери, че основание за притеснения няма, защото в предприятието работят едни от най-добрите професионалисти в областта. „Проверки се извършват два пъти годишно – пролет и есен. Те са въз основа на заповед на министър-председателя и се извършват от областни комисии, които включват представители и експерти от всички заинтересовани страни. Докладите от тези проверки показват, че състоянието на язовирите, стопанисвани от „Язовири и каскади”, е много добро”, посочи Петкова.

Тя уточни, че обемът на язовирите, стопанисване от предприятието, е 77,8% от общия завирен обем в страната. Подобни спекулации със страха на хората са абсолютно недопустими, допълни още министърът на енергетиката.

И от другото министерство – това на земеделието увериха, че всички язовири, собственост на „Напоителни системи”, са приведени в безопасно състояние. Тяхната експлоатация е безопасна за всички граждани, каза заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов.

„Известно е, че голяма част от по-малките съоръжения, особено тези с общинска собственост, имат проблеми с част от техническите си съоръжения. Още през миналата година, междуведомствената комисия, която беше сформирана със заповед на министър-председателя, приключи работата си. С помощта на „Напоителни системи” и собствениците на язовири, всичките идентифицирани язовири с такива проблеми, бяха приведени в безопасно състояние”, посочи той.

Няма да допуснем наводнения и съоръжения, които са неизправни, коментира и Стефан Цанков, директор на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
Той напомни, че съгласно промените в Закона за водите, от 1 януари ДАМТН встъпва в своята нова дейност – надзор върху язовирните стени и съоръженията към тях. В спешен порядък се изгражда административен капацитет и от началото на следващата седмица започват новоназначенията за разширения състав на агенцията, посочи Цанков. По думите му, агенцията започва извършването на масови проверки, съвместно с областните управители и тяхната администрация.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.