Кметът на Димитровград съди НПО заради проучването й за замърсена вода

Община Димитровград ще заведе дело срещу неправителствената организация "Активни потребители", която изнесе информация, че водата е замърсена с нитрати и фекалии, съобщи БНР. Днес кметът Иво Димов опроверга резултатите от проучването на организацията, според които питейната вода в половината от 29 български града е замърсена.

"Водата в Димитровград е годна за пиене. РЗИ Хасково прави изследване всеки месец, като се вземат проби от осем места в града. ВиК също следи за качеството на водата. Изследванията досега не са показали наличие на колиформи и нитрати над допустимите норми", категоричен бе кметът на Димитровград Иво Димов.

По думите му нитратите са под нормата, колиформите - нула, ешерихия коли - нула, ентерококи - нула. "Защо резултатите на асоциация "Активни потребители" са изнесени след пет месеца от взетите през август проби", попита кметът. "Не знам с каква цел се прави, защо сега се прави, при положение че пробата е взета още август месец. Ако имаше нещо подобно, досега хората да бяха натръшкани в рамките на тези пет месеца, в които са консумирали вода", коментира той.

Управителят на ВиК в Димитровград Петко Ангелов уточни, че не е възможно смесването на фекални и питейни води, защото Димитровград изцяло ползва подземни източници. "Димитровград получава сто процента вода от подземни източници. Така, че наводнение, дъждове не влияят на тази вода. Водата минава през пречиствателна, обезманганителна станция, където става хлориране, след което влиза в градския водоем", каза Ангелов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини