Призовават Лозан Панов да се яви на детектор на лъжата

Тест пред детектор на лъжата да си направи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов – за това призовава в писмо до магистрата собственикът на агенция ПИК Недялко Недялков.

Повод за това е разкритието на гражданското сдружение „План Б“, че Панов е ходил в кантората на адвоката Иван Тодоров, разменяли са си и есемеси.

Днес Недялков и главният редактор на информационната агенция Ивайло Крачунов бяха пред сградата на ВСС, където се провеждаше заседанието на кадровиците и попитаха в очите Лозан Панов вярна ли е информацията, но съдията не отрони и дума.

Ето и въпросите, отправени от Недялков към Панов:

1.Срещали ли сте се с адв. Иван Тодоров по времето, когато сте били съдия и председател на Върховния касационен съд, в кантората му в гр. София, на ул. „Парчевич“ № 27, включително и на датата 5 октомври 2015 г., около 16 ч.?

2.Поемали ли сте някакви ангажименти пред адв. Иван Тодоров във връзка с дейността ви като съдия?

3.Изпращали ли сте на 25.12.2015 г., от вашия мобилен телефон, SMS до адв. Иван Тодоров със съдържание „Честито Рождество! Здраве, радост и благополучие. Ще се радвам да се видим!”, в отговор на негов SMS „4estito Rojdestvo, Lozane! Otdavna ne si idval v ofisa… Ivan Todorov”?

4.Оказвали ли сте натиск на съдии да решават по определен начин разпределените им дела, в качеството си на председател на Административен съд – София и председател на Върховен касационен съд?

5.Поемали ли сте ангажименти пред политици и/или адвокати за изпълняване на поръчки и съобразяване на поведението Ви с техни изисквания, като услуга за кариерното Ви израстване?

6.Осъществявали ли сте контакти с представители на политическа партия Демократи за силна България (ДСБ), членове на „Протестна мрежа“, фондация „Америка за България“, представители на олигарсите Иво Прокопиев, Огнян Донев, Гриша Ганчев, Сашо Дончев и Цветан Василев /или лични срещи с тях/ и адвокати, през периода, през който заемате поста председател на Върховен касационен съд? Поемали ли сте ангажименти поведението Ви като магистрат и председател на Върховния касационен съд, да бъде съобразено с техните виждания, проблеми с правосъдието, политически или бизнес интереси?

7.Уволнявали ли сте и назначавали ли сте служители в Административен съд – София и Върховен касационен съд, в качеството Ви на председател на тези съдилища, само защото са неудобни или удобни за Вас, без да преценявате техните професионални качества?

8.Беше ли предварително съгласувана с лица извън съдебната система речта Ви, произнесена на тържеството по повод 135 години от съществуването на ВКС в зала Тържествена на Съдебната палата?

9.Считам, че поставените от мен въпроси и призивът ми да се подложите на детектор на лъжата са напълно нормални и ако нищо в отговорите на тези въпроси не Ви притеснява, не би следвало да откажете.

10.Освен това така ще дадете и личен пример на всички съдии, поведението на които трябва да е съобразено с Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Считам също, че подлагайки се на детектор на лъжата, по-силно от всякакви думи ще се повиши доверието в българския съд от страна на обикновените граждани.

11.В случай обаче, че откажете да се подложите на такава проверка и да отговорите на поставените въпроси по начин, който изключва съмнение за достоверността на отговорите, аз като гражданин, ще имам пълното право да считам, че се намирате в тежки зависимости, както и че моралът Ви не е достатъчен, за да бъдете както съдия, така и председател на Върховния касационен съд. Поради което ще следва незабавно да си подадете оставката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини