Стар и забранен фреон вкара в токсикологията 4-членно семейство и петима пожарникари

Синя бутилка със стар и отдавна забранен за употреба фреон вкара в четвъртък деветима души в Клиниката по токсикология на Университетска болница "Свети Георги", сред които са петима пожарникари и 4-членна фамилия от Пазарджик.

С различни оплаквания са и още една дузина лекари, полицаи и съседи, които са били в контакт с пострадалите от семейство Велкушанови. Сред тях са и тримата медици от "Спешна помощ" в Пазарджик, отзовали се в сряда в 17.40 часа на подадения на тел.112 сигнал за обгазяване на ул. "Цанко Церковски" в квартал "Устрем".

Най-силно е обгазен 24-годишният Валентин Велкушанов, който имал директен достъп до опасната бутилка със стар фреон, която купил за 10 лв. от пункт за вторични суровини на фирма "Белканто" и се опитал да я среже и пробие.

Сред пострадалите са 42-годишната майка Елена, 50-годишният баща Петър, металург по професия, и 15-годишният му брат Мартин, който в момента на инцидента спял на горния етаж на фамилната къща. По-малкият от братята е приет за лечение в токсикологичната клиника в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив чак в четвъртък преди обяд - на него му станало лошо, след като отишъл да покаже на разследващите полицаи въпросната бутилка под навеса за дърва на двора. Родителите и батко му са транспортирани през нощта в Пловдив от МБАЛ "Пазарджик" заедно с обгазените пожарникари.

Те отишли на адреса по сигнал за избухнала бутилка, като си мислели, че става дума за битов инцидент с пропан-бутан и били без противогази и защитно облекло и обувки.

"Няма опасност за живота на пострадалите, които ще останат под лекарско наблюдение 48 часа и ще им бъдат извършени допълнителни изследвания. Става дума за битов инцидент. Не може да се говори за каквато и да е било форма на тероризъм, а по-скоро за човешка глупост и любопитство. Най-вероятно става въпрос за фреон фреон ЕР-11, ЕР-22 или ЕР-104, които отдавна са забранени заради озоновата дупка. Фреонът е 4,5 пъти по-тежък от въздуха и при изтичането е образувал облак. В такъв тип бутилки обаче може да има остатъци от сериозни токсични субстанции", коментира проф. д-р Янко Илиев, началник на клиниката по токсикология.

След отворената опасна бутилка 24-годишният Валентин Велкушанов загубил за кратко съзнание, а освен това получил силно сърцебиене, обща отпадналост, зачервяване на очите, дразнене на горните дихателни пътища, гадене, повръщане и тахикардия.

Според проф. д-р Илиев е нормална реакция на организма при обгазяване. "Вече няма опасност за обгазяване на други хора на мястото на инцидента, тъй като изтеклият от бутилката газ се характеризира с умерена токсичност и се изпарява сравнително лесно", допълни експертът токсиколог.

Майката Елена Велкушанова разкри, че големият й син е купил за 10 лв. бутилката със стария фреон от пункт на "Белканто", където продавачът му предложил още една за 40 лв. Тя призова разследващите да си свършат работата и да проверят всички подобни пунктове, където според нея със сигурност има още куп опасни бутилки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини