Ченге под прикритие закова трафиканти на оръжие

Агент от ГДБОП под прикритие е помогнал за разкриването на банда, търгувала с оръжие и дрога. Това съобщи шефката на Специализираната апелативна прокуратура Даниела Попова. Внедряването на къртицата е станало с разрешение на съдия по Закона за спецразузнавателните средства.

Две организирани престъпни групи са разбити от началото на тази седмица. Те били следени от няколко месеца за търговия с дрога, но се оказало, че едната от тях събира и подготвя оръжия за износ в Турция.

Трафикантите на пушкала действали в Хасково, Свиленград и София от май миналата година. Във вторнки и сряда спецченгетата арестували осем от групата, сред които е и босът Христон Митев. С белезници бил окован и турчинът Ергюн Балтаджъ, за когото се смята, че е прекарвал оръжията в родината си.

При претърсване в два от автомобилите на Ергюн били намерени седем пистолета. Истинският удар на антимафиотите обаче бил нанесен в София, където на улица „Хайдушка гора” била открита оръжейната работилница на бандата. Вътре били намерени 3 бойни пушки, множество цеви, дръжки и заглушители за пистолети, патрони за автомат „Калашников”, кутии с барут, капсул детонатори и огнепроводен шнур за бомби и др. Тепърва експерти по балистика ще проверяват дали оръжията са използвани при убийства. Засега се знае само, че някои от тях са крадени. Не е ясно и в какви ръце са щели да попаднат в Турция. Не се изключва дори част от пушкалата да са отивали и за „Ислямска държава” в Сирия или Ирак.

Втората разкрита банда е разпространявала дрога - марихуана и хапчета амфетамини, в Провадия, Девня и Варна. Занимавала се е и с лихварство. Имала е група от биячи, пращана за наказание на дилъри, както и на бедни хора, затънали в борчове и лихви.

400 банди с около 2000 члена са засечени в страната към края на 2015 г., съобщи вчера шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. И той, и главният секретар на МВР Георги Костов отказаха коментар за двете поръчкови убийства на бивш висаджия и на шефа на „Агресия” от началото на т.г. Запитан смята ли, че и те ще останат в графа „Неразкрити”, Костов каза: Силно се надявам, че поне едното не!”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право