Разкриха имената на 15 заподозрени за черно тото в тениса

„Това е тъжен ден за тениса, той е невероятен играч, който се бори до последната точка“, изрече емоционално Давид Ферер, след като победи Лейтън Хюит с 6:2, 6:4, 6:4 във втория кръг от Откритото първенство на Австралия. Така испанецът засвидетелства уважение към местната звезда, който изигра последния си мач в професионалния тенис.

Всъщност дните за тениса стават все по-тъжни, защото излезе поредната порция разкрития по разследването, стартирало от BuzzFeed и Би Би Си, за манипулиране на мачове и то на най-високо ниво. Порталът Show Legend разкри имената на 15 заподозрени тенисисти от 16-те в първите 50 на ранглистата, за които британците твърдят, че са участвали в съмнителни двубои през последните 10 години. И сред тях е това на... Хюит.

Останалите са трима руснаци - Игор Андреев, Алекс Богомолов и Теймураз Габашвили, както и родените в Русия, но играещи за други държави Андрей Голубьов (Казахстан) и Денис Истомин (Узбекистан). Списъкът допълват Лукаш Лацко (Словакия), Иван Додиг (Хърватия), Хуан Игнасио Чела (Аржентина), Ян Хайек (Чехия), Алберт Монтанес (Испания), Даниел Химено-Травер (Испания), Янко Типсаревич (Сърбия), Матю Ебдън (Австралия), и Майкъл Ръсел (САЩ).

Когато излезе първата информация за договорените срещи, стана ясно, че сред заподозрените има шампион от Големия шлем, а Хюит е точно такъв - взе титлите на Откритото първенство на САЩ през 2001-а и „Уимбълдън“ през 2002 г.

Разследващите журналисти са анализирали около 26 000 мача и постъпилите на тях пари в букмейкърските къщи, направени са много интервюта с тенисисти, съдии и експерти по залозите. Сред подозрителните мачове са дори такива от „Ролан Гарос“ и „Уимбълдън“, както и един мач от сегашното първенство на Австралия. За тези срещи все още няма подробности, но вероятно и това ще стане скоро.

Нито един от посочените тенисисти не е наказан, защото вината им не е доказана. Но имиджът на тениса, който се смята за един от най-аристократичните спортове, сериозно започва да се зацапва. Очаква се реакцията и евентуално разследване на Международната федерация по тенис (ITF), на Асоциацията на тенисистите професионлисит (AТП) и Женската тенис асоциация (WTA).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт