Възможен ли е свят без глупаци? Сборникът „Психология на глупостта” прави аутопсия на глобалната напаст

Нов епос по „Война на световете”

Стево Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да продължим по европейския път

Села в Невестинско са заплашени от воден режим

Възстановено е движението на пътя София – Варна край Омуртаг

Фандъкова печели в два тура с 10 пункта Данните са от представително проучване за цяла София на агенция „Сова Харис“, направено по поръчка на „Труд“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 октомври 2019

Шестима ранени при катастрофа на бензиностанция край Елин Пелин

Тома Белев се изгаври с еврейския народ „Екологът“ погазва и международни норми

Повишиха очен лекар, уличен в източване на НЗОК и фалшифициране на документи, в национален консултант

Тръмп: Прекратяването на огъня в Северна Сирия върви много добре

Промяна в системата на ТЕЛК след Нова година

545 милиона лева взеха банките от такси Ниските лихви помагат за увеличението на печалбата на трезорите

Премиерът Борисов показа кадри от първите 11 изградени км от проекта “Балкански поток” у нас (ВИДЕО)

Силно интензивен трафик за товарни автомобили на „Капитан Андреево“, „Лесово“ и „Дунав мост“

Пада тайната за парите на големците

БНБ ще трябва да оповести заплатите и бонусите на предишните си началници, а възнагражденията на останалите шефове на избираеми длъжности като тези на НЗОК, НОИ и т.н. не могат повече да бъдат пазени в тайна. Това съобщиха депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров. Те спечелиха дело във Върховния административен съд, което водиха срещу отказа на БНБ да им съобщи какви бонуси е взело предишното ръководство на БНБ от времето на Иван Искров. От банката разкриха, че брутната заплата на Искров е била 16 564.05 лв. в периода от юли 2014 до юни 2015 г., но не и какви бонуси е взел.

„Трудовите възнаграждения на членовете на управителния съвет на БНБ и на ръководните длъжности в БНБ не могат да бъдат класифицирани като служебна тайна“, се казва в решението на съда.

„Това решение на съда е изключително важно. То касае всички избираеми длъжности. Вече нито една институция няма да може да се скрие зад „служебната тайна“, независимо дали е попитана от гражданин, организация или народен представител“, каза Петър Славов.

„Особено важно е да научим как е била оценявана работата на шефа на банковия надзор, през получаваните възнаграждения, преди фалита на КТБ. БНБ да не се крият, а да изпълнят решението на съда още тази седмица“, заяви Мартин Димитров.

В решението на съда се казва още, че „с оглед публичните функции на лицата, заемащи държавна служба или упражняващи държавна дейност, и възнагражденията на същите следва да бъдат публични“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.