Готово е пристанището на Черноморец

700 рибари ще закотвят лодките си на нов порт

Предстои общинарите да приемат правилник за търговията с риба

Пристанището на град Черноморец е готово. 5 222 хил. евро без ДДС са инвестираните средства за изграждането му. Предстои да бъде открит Центърът за първа продажба на улова, директно от рибарите.

"След като пристанището в Черноморец получи Акт 16, ние продължаваме да работим за превръщането му в рибарски център на Южното Черноморие“, заяви кметът на Община Созопол Панайот Рейзи. Градоначалникът обясни, че в обновения порт ще функционира единственият засега Център за първа продажба на риба. -" Това е свързано с още доста работа, за да започне нормалното му функциониране, но правим всичко възможно борсата да заработи реално в началото на пролетта", коментира кметът.

Досега пристанището на култовия курорт беше старо и неефективно. След обновяването, в него могат да домуват 110 лодки. Създадени са подходящи условия за защитени пристани, за швартоване и техническо обслужване на плавателните съдове, разтоварване на улова, възможности за съхранението му, осъществяване на контрол и места за провеждане на търгове.

Всичко това ще предостави нови възможности на около 700 рибари от Черноморец и Созопол,които се занимават активно със стопански риболов и генерират улов от 362 тона прясна риба всяка година.

В края на месеца- на 29 януари, на своя сесия, местните общински съветници ще разгледат предложение за нарочен правилник. Той ще касае търговията с улова в Центъра за първа продажба в общинското пристанище на Черноморец. Документът ще регламентира правилата за участие в Центъра и ще определи видовете такси за ползване на услугите му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони