ПСС: Опасност от лавини в планините

Има значителна лавинна опасност в планините. Това заяви Радко Марков, директор на ПСС към БЧК, предаде Фокус.

Към момента степента за опасност на Витоша е трета, допълни Нова тв.

Вчера лавина уби двама млади мъже, качили се на Витоша по тъмно, без да кажат на спасителната служба. Твърди се, че те се качили, за да се снимат. Спасителите предупредиха за това, че има опасна мода любители да се разхождат през нощта в планините и да се снимат.

Съвети

Марков препоръча на туристите да се подготвят добре преди да излязат в планината, за да минимизират рисковете от попадане в лавина.

“За да не попаднат в лавина, туристите много добре трябва да се подготвят за движението, да се проучи добре маршрутът, да проучат дали има лавиноопасни места и да ги избягват. Най-добре е през зимата да се движат по зимната маркировка. Тя е с колове, направена е така, че избягва лавиноопасните места. При попадане в лавина това, което може да направи попадналият, е твърде малко. Много често лавината се спуска с голяма скорост, много бързо става затрупването и възможността човек да се спаси е много малка. Оказва се, че трябва да се правят плувни движения, за да се остане на повърхността, също така да се свалят раницата, ските, ако е възможно, но, както казах, има твърде малко време, така че най-добре е изобщо да се избягват такива места”, съветва директорът на ПСС.

Радко Марков каза още, че ако лавината е паднала близо до ски пистите, планинските спасители могат да реагират много бързо, като използват моторни шейни. Ако инцидентът обаче е високо в планината, спасителната операция може да отнеме и часове, допълни Марков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини