Евродепутати: Атакуват България с негативни доклади за бежанците

Атака срещу България е последният доклад на правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“ - тази теза защитиха евродепутатката от БСП Илияна Йотова и нейният колега от ГЕРБ Емил Радев в ефира на Нова телевизия.

Според данните, изнесени от НПО-то преди два дни, нашите гранични власти упражняват насилие над мигрантите, които се опитват незаконно да влязат от Турция.

Цитирани са 49 души, които разказват как българските полицаи, пазещи браздата, първо взимали парите и вещите на нелегалните, а после ги връщали със заплахи и физическо насилие на територията на Турция.

„Това не е първият такъв доклад. Преди Коледа имахме възможност да се занимаваме с подобни, като в някои от тях се твърдеше, че две трети от българските граждани са расисти. Хората, които са писали тези доклади, не са наясно с еврозаконодателството. Споменава се центъра в Елхово, където са били и представители на Върховния комисариат, и на БХК и нищо нередно не са констатирали“, каза Илияна Йотова.

„Поредната атака срещу България. В този доклад имаме под 50 души интервюирани, повечето афганистанци, нямащи право на убежище в ЕС, които са се опитвали по няколко пъти да минат зелена граница. У нас са правени са десетки проверки. Фронтекс (службата за защита на европейските граници – б.а.)“ също участва в тях и не е намерила нищо нередно“, обясни и Емил Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини