Реакторите за "Белене" отиват в Турция

Платените от България реактори за спряната АЕЦ „Белене“ ще бъдат насочени към Турция, според премиера Бойко Борисов. На годишната среща на бизнеса и правителството, той не уточни дали страната ни ще получи някакви средства.

Изграждането на втората атомна централа у нас беше спряно с решение на първото правителство на ГЕРБ през януари 2012 г. с мотив липсата на финансова обосновка. Към момента на спирането на централата, страната ни беше изхарчила за проекта около 1,3 млрд. лева - основно за консултантски услуги и за предварително поръчаните реактори от руската „Росатом“.

Заради спирането на проекта Русия води арбитражно дело срещу България на стойност 1,5 млрд. евро. България е завела контраиск за 63 млн. лева за неизкупено старо оборудване от „Белене“. Двете дела все още не са приключили.

Според досега изнасяната информация България не планираше да се разпорежда с поръчаните реактори, защото чакаше резултатите от арбитража. Междувременно срещу страната ни дела заведоха и част от консултантите по проекта, на които не е плащано.

В най-тежко състояние заради изтеглени заем за проекта „Белене“ е Националната електрическа компания (НЕК), която и досега стопанисва зарязаната площадка на нереализираната АЕЦ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес