У нас са двамата моряци, обвинени в контрабанда на петрол

Завърнаха се двамата ни моряци, които бяха арестувани на 3 януари миналата година в Триполи и бяха тикнати зад решетките по обвинения в контрабанда на петрол.Те бяха съдени в Триполи по обвинение за трафик на петролни продукти, информират от Външното министерство.

На 3 януари миналата година в МВнР постъпва сигнал, че месец по-рано плаващият под молдовски флаг малък танкер „Sunoil” с петчленен екипаж, сред които двама български граждани, е претърпял авария в международни води в близост до Либия и подал сигнал за бедствие. Притеклият се на помощ кораб изтеглил танкера до порт Триполи.

Танкерът и петчленният му екипаж, в който освен българските граждани е имало двама украинци и един румънец, бил задържан по обвинение за трафик на петролни продукти (забранен в Либия). При задържането на танкера на борда му не е имало нефтопродукти, а плавателният съд е изпълнявал курс, който не е предвиждал влизане в либийски териториални води.

Активната позиция на МВнР, тясното взаимодействие с посолствата ни в Либия и Италия и с делегацията на ЕС в Либия съдействаха съдът в Триполи на 12 януари тази година да оттегли обвиненията към екипажа и да постанови освобождаване на членовете му, съобщиха от МВнР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини