Енергийният министър очаква нови работни места след продажбата на „Химко”

С продажбата на „Химко” – Враца се надявам да се осигурят работни места, важни за района на Северозападна България. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на заместник-председателя на Народното събрание и депутат от ПГ на БДЦ Явор Хайтов.

Петкова допълни, че "Булгаргаз" и "НЕК" са най-големите кредитори на "Химко", като имат да си прибират над 20 млн. лева.

„Първоначалната продажба на дялове от дружеството започва през 1996 г. и приключва през 2004 г. Оттогава държавата няма участие в дружеството. С решение от 6 юни 2012 г. на Софийския апелативен съд „Химко” ЕАД е обявено в несъстоятелност, неговата дейност е прекратена и е назначен синдик.”, напомни енергийният министър.

На обявените досега няколко търга за продажба на предприятието не са се явили кандидати, при което синдикът при решение на съда е пристъпил към продажба на активи от „Химко” ЕАД“, посочи министър Петкова. „На 23 декември 2015 г. е оповестена продажба на имуществото на дружеството, насрочена за 20 януари 2016 г. На проведения търг на пряко договаряне се е явил 1 кандидат и след преговори е избран за купувач“, допълни министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес