16-годишен плевенчанин постави световен рекорд по гребане на сухо

Роденият в Плевен 16-годишен състезател на СК "Хеброс-гребане" (Пд) Димитър Петков постави в петък в Пловдив нов световен рекорд на гребен ергометър на 100 метра като спря хронометрите на невероятните 14,5 секунди.

Досегашното върхово постижение на планетата за юноши старша възраст до 18 години от тежка категория на тази дистанция в гребния ергометър се държеше от канадеца Матю Гоудинг и бе 16,2 секунди.

"Постижението на Митко е уникално, тъй като подобри световния рекорд с цяла секунда и 7 десети, а е още на 16 години. В неофициална тренировъчна обстановка той на 2 пъти подобряваше рекорда на канадеца Гоудинг, а сега го направи и напълно официално и то с изумителен резултат", коментира личната треньорка на 10-класника от спортното училище "Васил Левски" в Пловдив Биляна Стоянова.

"Направих си чудесен подарък за 17-ия ми рожден ден тази неделя", пък бе краткият коментар на плевенчанина, който е съгражданин на европейската вицешампионка и бронзова медалистка от световното първенство по гребане за девойки в скифа Десислава Георгиева.

Видеоклипът със записа на постижението на Димитър Петков заедно с кода от компютъра на гребния ергометър ще бъдат изпратени във фирмата производител "Koncept" - такава е процедурата по признаването на световните рекорди от FISA. "Следващата цел, която ще гоним с Митко, е подобряване на световния рекорд на гребен ергометър на 500 метра, а чак след това ще мислим и за върховите постижения на 1000, 2000 и 6000 м. През 2016 г. ни предстоят държавни първенства на гребен ергометър на 27 февруари в Бургас и през юни на вода в канала в Пловдив, контролни за националния отбор и за участие на световни и европейски шампионати. Митко да е жив и здрав, всичко ще си дойде с времето", допълва личната треньорка на новия световен рекордьор Биляна Стоянова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини