Лара Фабиан премести конгреса на БСП във Велико Търново. И ДПС може да има нов лидер на Цветница

БСП и ДПС може да имат нови лидери в един и същ ден - на Цветница. Вероятността двете партии да проведат политическите си форуми за избор на ново ръководство на 24 април е много голяма, разкриха партийци.

Датата и мястото на конгреса на БСП ще бъдат определени на закрит пленум на „Позитано“ 20 утре. В ДПС също още не са решили кога да бъде тяхната конференция, но вероятно ще е през втората половина на април.

Източници на „Труд“ разкриха, че се очаква Изпълнителното бюро на столетницата да предложи на Националния съвет два варианта - конгрес на 23 и 24 април, който да се проведе или в операта в София, или в спортната зала на Велико Търново.

Зала 1 на НДК, която традиционно „приютява“ делегатите на форума, била резервирана за концерт на известната изпълнителка Лара Фабиан на Цветница. На „Позитано“ 20 има слух, че за същия ден ДПС щели да запазят зала 3.

Като чули варианта за Велико Търново, социалисти от софийските организации се възмутили. Появили се и интерпретации, че Миков иска да смени града, за да намали влиянието на опонентите си от столицата и областта. Очакванията са Градският съвет на столетницата в София да подкрепя Илияна Йотова в битката за лидер, а делегатите от Софийска област - Корнелия Нинова или Драгомир Стойнев.

Във Велико Търново "силен" е Бойко Великов, който в момента е заместник на Миков на „Позитано“ 20 и се очаква да работи за него.

Според запознати имало голяма вероятност конгресът да бъде отложен и да се проведе на 7 и 8 май, за да не съвпадне с форума на ДПС.

Засега не е ясно дали новият лидер на движението ще бъде избран в надпревара между няколко кандидатури, или ще бъде посочен от Ахмед Доган. Сред имената на фаворитите са евродепутатката Филиз Хюсменова и кмета на Кърджали Хасан Азис.


Столетницата се стопила до 80 000 социалисти

„Знаете ли кое е общото между телефонните измамници и БСП? Че им се вързват само възрастни хора.“ Това е най-новият виц, който върви в редиците на столетницата.
Поводът е преброяването на членовете на партията, което трябва да приключи до края на януари. Според запознати местните организации вече събирали и лични данни на членовете си, което карало някои от по-младите да се откажат от партийните книжки. След това контрольори прозвънявали по телефона на случайни хора в списъците, за да ги проверят дали наистина са активисти на столетницата.

Макар че не е приключило преброяването, неофициалната информация е, че се очаква членовете на БСП да излязат около 80 000 души. През 2012 г. социалистите се изкараха 130 000.

Утре пленумът на „Позитано“ 20 трябва да определи нормата на представителност в конгреса. Очаква се да се вземе решение на всеки 150 членове да има един делегат. Ако обаче финалното преброяване покаже, че членската маса се е стопила, може да се стигне до норма на представителност, при която да има по един делегат на всеки 100 души.

Очаква се „Позитано“ 20 да запази практиката от предишния конгрес - делегатите да гласуват за лидер в тъмни стаички, за да се намали контролираният вот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика