Второ дело срещу ген. Шивиков

Софийската военноокръжна прокуратура прати за втори път на съд бригаден ген. Димитър Шивиков. По новото дело той ще отговаря за присвояване.

Офицерът от запаса е обвинен, че през лятото на 2010 г. като командир на 18-ия български контингент в Афганистан присвоил 104 одеяла, 87 зимни комплекта - яке с панталон, ръкавици, шал и шапка, 104 зимни якета, 135 спортни екипа, всички с емблемата ИСАФ и надпис Афганистан, 20 топки и 18 походни легла.Те били осигурени от мисията на НАТО в Афганистан и трябвало да бъдат раздадени на местното население, но ген. Шивиков ги доставил в България. Общата им стойност е над 10 000 лв., твърди прокуратурата.

Според обвинителния акт доставката пристигнала в България с военен полет от Кабул до Пловдив. Шивиков обяснил, че става въпрос за поръчка на българската армия и че тя съдържа само стоки за нейните нужди. Генералът имал и версия, че пратката от Афганистан била дарена на детски домове у нас, но прокуратурата го опровергава.

През м.г. Шивиков бе даден на съд и за злоупотреби със служебното си положение. Едно от обвиненията му е, че пращал подчинени да ремонтират апартамента му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право