Няколко болници отказват да приемат 3-годишно дете, препращат го от една на друга

Няколко столични болници отказват да приемат за лечение 3-годишно момченце. Лечебните заведения си го препращали от едно на друго, с аргументите, че случаят не е за тях и няма подходящи специалисти.

До преди два дни детето било на легло и на системи след като вдига висока температура и не спира да повръща. След направените изследвания личният лекар преценява, че е необходимо спешно лечение.

„Изпраща ни директно във Втора градска болница с направление, като ни казва, че детето трябва веднага да се включи на система, защото е дехидратирано”, разказва майката Евгения.

Тя и детето веднага тръгват към болницата. Там обаче получават неочакван отговор – детето не било за там, защото било прекалено малко.

Насочват Евгения към един от гастроентеролозите в лечебното заведение. Оказва се обаче, че той не е детски лекар и отново я препращат. По думите на майката сестрата я насочила към Медицинска академия. Оттам обаче й казват, че нямат детско отделение.

Следва Военна болница. Оттам я съветват да отиде или в Детската, или в Инфекциозната болница.

„В приемното отделение на Инфекциозна ме попитаха за оплакванията на детето и има ли диария. Казах, че не и те ми отговориха, че сме за педиатрия”, казва майката.

Лутането продължава и следващата спирка е педиатрията в София, къето разтревожената майка с болно дете на ръце, чува за пореден път, че не са за тем.

Докато са в Детската болница обаче се проявява нов симптом - разстройство.
Така, след 4-часово обикаляне, детето най-накрая е хоспитализирано в Инфекциозната болница. От ръководството обясниха пред Нова, че то е било върнато първия път, защото не е имало медицински показания за прием там.

От Втора градска болница, където личния лекар ги изпраща, смятат, че е станало недоразумение. Служителката на регистратурата твърди, че майката на Мишо не е дала направление за прием.

Въпреки това, ръководството признава, че грешка има. Младата майка обаче не вини никого. Благодарна е, че детето й е живо и здраво. А педиатрите с дългогодишна практика признават, че случаят не е прецедент.

Планове за откривана на Национална детска болница в София има от близо 30 години. И сегашното ръководство на здравното министерство мислило по въпроса. Заради липсата на пари обаче, идеята поне на този етап няма как да се реализира.

Коментари

Задължително поле