5 000 лв. глоба за колекционер на антики

Колекционер на нерегистрирани в музея антики, който притежавал и металотърсач, беше осъден за втори път. Окръжният съд в Шумен наложи на Николай Сидеров от град Нови пазар 2 г. затвор при 4-годишен изпитателен срок, плюс 5 000 лв. глоба за притежание на 407 културно-исторически ценности. Сред голямата колекция са фубили, монети, апликации, части от пръстени, върхове от стрели. Всички от различни епохи и открити на всевъзможни места от полицаите.

През март 2012 г. криминалисти претърсиха едновременно къщата на Сидеров в град Нови пазар, дома на майка му, цветарския магазин на съпругата му, както и автомобилът му "Фиат". В последния торбичката с находки била под предната седалка.
Година след полицейската акция Сидеров беше осъден условно, но дълго обжалвал и Върховен касационен съд върнал делото за ново разглеждане. В петък магистратите произнесоха отново осъдителна присъда.

Сидеров/59г./ упорито обяснява, че само фибулите са ценна колекция и я наследил от дядо си. Правил опит да я регистрира, но музейни работници му отказали, заради изтекъл срок. Другите вехти неща купувал от пазара. Металотърсачът получил от Англия малко преди полицейската операция и така останал неизползваем. Не е съгласен да го съдят, заради хобито му и ще продължава да обжалва. Всички находки са иззети и се пазят в музей.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони