Деца се радват на Зимния фест на Витоша

Над 400 деца и младежи се включиха в Зимния фест на Витоша, организиран по повод Световния ден на снега под егидата на Столична община и инициатива София 2018 – Европейска столица на спорта, заедно с БФ ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон” и Българска федерация по катерене и алпинизъм.

Заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков обяви началото на Световния ден на спорта и на Зимния фест на Меча поляна в близост до хижа Алеко, съобщиха от пресцентъра на министерството на младежта и спорта.

Участниците във феста се включиха в надпреварата по ски бягане, ски алпинизъм и паралелен слалом. Организирани бяха и конкурси за карнавален костюм, за най-голяма снежна топка и други игри, свързани с физическа активност.

„Щастлив съм да открия днешния зимен спортен празник на Витоша. Горд съм, че София е избрана да бъде Европейска столица на спорта през 2018 г. Ако Световният ден на снега се отбелязва в 40 държави, София е единствената столица, до която има планина в непосредствена близост и трябва да използваме максимално тази даденост за развитието на спорта”, каза Асен Марков при официалното откриване на празника.

Със Зимния фест на Витоша Организационният комитет на София 2018 – Европейска столица на спорта стартира годишната програма от спорни събития за 2016 година. Целта е колкото се може повече деца и столичани да излязат в планината, да спортуват, да се докоснат до природата и да живеят активно.

„За първи път правим такъв зимен празник. До 2018 година, когато София ще бъде Европейска столица на спорта, ние ще бъдем активни, ще направим още много такива събития. Над 20 столици досега са обявени за европейски и над 134 града в цяла Европа. Това е най-масовата и най-стойностната инициатива, която Европа прави по отношение на спорта”, посочи секретарят на организационния комитет на „София 2018” Анатоли Илиев.

Призьорите в отделните стартове получиха награди от организаторите. Сред участниците в състезанието по ски алпинизъм беше известният планински бегач и рекордьор Кирил Николов – Дизела.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини