Филмовата академия отстъпи: Взима повече жени и хора от малцинствата

Филмовата академия ще наеме повече жени от хора от малцинствата сред своите членове до 2020 година, обявиха в официално съобщение. Една от първите мерки в тази посока е добавянето на три допълнителни места към главния комитет на филмовата академия. В свое комюнике Академията съобщи за единодушното решение на всичките 51 души в управителния й борд.

Западните медии през последните години разкриха, че филмовият институт е съставен най-вече от бели мъже над 50-годишна възраст.

Новината беше съобщена от президента Шерил Буун Айзакс в петък след седмица на остри критики от актьори и публични фигури. Поводът е, че за втора поредна година членовете на академията номинират само бели, но не и чернокожи актьори, за наградата „Оскар”.

„Академията ще води и няма да чака индустрията да я настигне”, заяви Айзакс, предаде bTV. Всички 51 души, членове на филмовата академия, единодушно са гласували тези реформи, с които целят „да започне процес по диферсификация на журито”.

Променени са и условията за гласуване. До сега членовете на филмовата академия получаваха пожизнено право да гласуват. С новите мерки, те могат да гласуват на мандати от 10 години, като получават пожизнени права след трети пореден мандат.

По-рано през седмицата много чернокожи актьори обявиха бойкот на тазгодишните награди „Оскар”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура