Премиерът призовава за затваряне на границите

Европейският съюз има да решава само една задача и тя е кога ще затворим границите. Така коментира в събота вечерта във Велико Търново международната обстановка премиерът Бойко Борисов.

„В момента седем държави в Съюза се ограждат с граници и Шенген като понятие е като Дъблинското споразумение. Трябва да се затворят границите както в САЩ и в Арабския свят“., подчерта Борисов.

По думите му, трябва да се допускат само бежанци, които бягат от войната, а икономическите емигранти да се приемат по друг ред, както е например в САЩ и Канада със зелени карти и интервюта за работа. Борисов съобщи, че преди ден Македония е затворила границата си с Гърция и се е наложило спешно да се дислоцират граничари и военни.

„Само за последните дни по 30 000 емигранти влизат в Бавария. Разговарях с външния министър на Бавария, учат се от нас…Трябва да се затварят границите и службите да ги поемат“, категоричен е премиерът.

Според Борисов, прекалената хуманност и доброта в ЕС, създават риск за българското население. „Това са други хора, с други традиции и порядки. Придвижват се по 40-50 човека в компактни маси, само мъже- здрави, млади, до 30 г. Идват от Афганистан например и са виждали само талибани и война. Като попаднат в България или в Германия, в Швеция и видят хубави жени, и се получават екцесии”, каза Борисов.

Премиерът изрази увереност, че Европейският съюз ще намери решение на бежанската криза. „ЕС работи по-бавно, но винаги намира решение. Тя е най-старата демокрация и най-мощната икономика. Може накрая да не е толкова демократично, но ще намери решение“, коментира Бойко Борисов.

Той е категоричен, че въпреки многото евроскептици и такива, които вещаят краят на ЕС, Общността няма да се разпадне. „Положението в света сега е по-тежко, отколкото по време на Студената война, коментира още лидерът на ГЕРБ.

„Проблемите между Русия и Щатите, между Русия и Турция са много изострени. Обтегнати са отношенията и в Арабския свят- между Саудитска Арабия, Израел,Иран и Ирак. Либия, Сирия и Тунис бяха на средно икономическо ниво, а сега държавите са без правителства или ги няма. В Йордания над 1 млн. са в бежански център, в Ливан- два милиона. В Гърция нещата пак не са добре, финансовата криза не е овладяна, подозирам, че скоро ще имаме пак извънредни съвети в Брюксел. Доколкото знам, по 500 000- 600 000 емигранти влизат там по островите”, изтъкна Борисов.

Той припомни, че в Македония управлява служебно правителство и там ситуацията също е нестабилна. „ Ние трябва да стискаме зъби и да запазим крехкия баланс”, заключи премиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика