Ректорът на ВТУ искал помощ от премира заради изхарчени милиони

Ректорът на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий” проф. Христо Бонджолов миналата седмица се е срещнал с премиера с апел за помощ заради финансов колапс на учебното заведение. До тежкото материално състояние се стигнало заради крупни харчове на бившото ръководство на великотърновския ВУЗ.

„Дойде ректорът при мен и пита: „Какво ще правим?”. Обяснява ми, университетът е задлъжнял заради захванати ремонти за над 2 млн. лв от предшественика му. Сега фирмите си търсели парите”, разказа във Велико Търново пред съпартийци и журналисти Бойко Борисов.

Той не скри раздразнението си, че е отговорен за много по-сериозни проблеми в държавата си. „И затова питам този нов ректор: „Нали не си забравил, че управляваш автономен ВУЗ? Сега ще ми пуснеш един есемес и ще кажеш, че ти се меся в автономията. Слушах го, ама като знам, че данъчните и митниците са събрали за по-малко от месец 200 млн.лв приходи, с този ректор ми беше по-на шега”, сподели публично Борисов.

В същия шеговит дух, премиерът заявил на проф. Бонджолов, че добре знае какво ще може да последва. „Казах му: „И сега професорите и останалите преподаватели няма да вземете заплати, а студентите ще излязат на протести. Но така не може! Пили, яли, строили, недостроили, направили дълги договори за крупни суми и сега някой трябва да ги плати”, заяви гневно Борисов.

Още в първите дни след като пое управлението на университета през май миналата година, проф. Христо Бонджолов обяви, че няма пари за заплати. Той разкри, че преподаватели са си докарвали по 10 000-12 000 лева годишно от наднормени часове. С надписаните лекторски излизало, че са работили повече от 24 часа в денонощието.

Прокуратурата се самосезира от изнесените факти, разпореди проверка и случаят се разследва от Стопанска полиция. Членове на Академичния съвет пък споделят, че им е казано, че проверката за часовете е приключила и се чудят, защо никой не обявява имената на преподавателите, които са се облажили с допълнителни хонорари.

„Излиза че не независим орган, а определения от предишния за ректор е решил, че има "фрапиращи случаи" и "порочни практики", за които той съобщи на първата си пресконференция още юни миналата година без никаква проверка. Този дим дълго няма да издържи, има питания какво стана с парите, постъпили още 2014-2015 година за обучение на магистри вече завършили, а на обучаващите ги асистенти и доценти не е платено. Говори се, че някои факултети са получили средства още преди изборите, а парите от платено обучение били похарчени за бюджетни разходи. И защо търновския университет има големи финансови проблеми, които новото ръководство не крие но и не казва защо са и не плаща дължимите възнаграждения?”, чудят се преподаватели от ВТУ.

Междувременно преди дни се оказа, че няма да се търси наказателна отговорност на длъжностни лица за неправомерно изхарчени 971 217 лв.Актовете били съставени след извършен одит на Агeнциятa зa дъpжaвнa финaнcoвa инcпeкция /АДФИ/, но след това оборени в съда. При проверката са били инспектирани проведените държавни поръчки и командировките на ректорското ръководство за последните 4 г, когато начело на ВТУ беше проф. Пламен Легкоступ.

Според запознати пък настоящото ръководство е поръчало частен финансов одит в висшето училище. В понеделник проф.Христо Бонджолов ще даде нарочна пресконференция, на която ще разкрие проблемите с бюджета на великотърновската Алма матер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование