Порт Варна продава на търг яхти на четвърт век

19 яхти с над четвъртвековна история ще разиграе на търг пристанище Варна. Предстои най-атрактивната публична продан на някогашните морски красавици, която ще привлече интереса на яхтсмени и любители на андреналина по вода.

Най-скъпа в предстоящия търг, насрочен за сряда, е "Андромеда", наддаването за която ще тръгне от близо 59 500 лева. Дълга над 14 метра, тя беше първоначално предвидена да се преотстъпи като съдийска яхта при състезания и регати в подкрепа на морските спортове, но собственикът е решил да я продаде.

Най-новата лодка е "Лили", пусната на вода през 1988 г. , която се продава със стартова цена от 33 709 лева. На тезгяха вадят и яхти на повече от 4 десетилетия - от 1973 г. Отсега се очаква най-големият интерес да е към спортно-туристическите яхти "Алгол", "Денебола", "Проксима", - конрад 25 , внесени някога от Полша. Сред тях е "Нунки", към която известни варненци имат сантимент, като например местният соцлидер Борислав Гуцанов, който с нея след уволнението си от казармата е ходил на Световно първенство. А "Сириус" е участвала в престижна регата в Егейско море.

На търга се предлагат и по-скромни ветроходни лодки на начални цени от 79 до 81 лева. В списъка на предлаганите за продажба яхти не е легендарната "Булкон стар", донесла голяма международна слава на родното ветроходство, но вече негодна за плаване. Яхтата, която е 11.5- метров еднотонник, закупен от ФРГ и печелил Световен шампионат през 1979 г., най-вероятно ще бъде експонирана в новата атрактивна зона на Морска гара във Варна.

Пристанище Варна продава яхтите, защото вече не са в добро техническо състояние.Приходите от продажбата им ще отидат за подпомагане на детските класове във ветроходството и морските спортове, към които портът е поел ангажимент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони