На 22 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 22.10.2019

Трима контузени в „Игри на волята“ Славяни отново ще спят в лукс

Фейсбук с нови правила за сигурност за предстоящите президентски избори в САЩ

Путин предлага помощ на Африка без условия

Еди Рама отхвърли искането на опозицията за оставка

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

Испанската полиция разби банда обирджии, ограбвали домове на футболисти

Руски хакери се маскирали като ирански Атакувани били поне 35 държави, като в 20 нападенията били успешни

Христо Иванов и Атанас Атанасов приемат гаврата на Тома Белев с еврейския народ Лидерите на „Демократична България“ не искат да вземат мерки срещу кандидата им за общински съветник в София

„Пепел от рози“ получи френска награда

Протест пред френското посолство у нас в подкрепа на Северна Македония за ЕС

Вдигат заплатите с ускорени темпове

Колко месеца имам право на обезщетение като безработен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 22 октомври 2019

Грохотно живее и онлайн, или как 25 мъже опесъчиха родопско село на ръка

Над 25 мъже опесъчиха през уикенда 9 улици в девинското село Грохотно на ръка в най-големите студове. Те последвали примера на Юсмен Къртъл, който излязъл сам да опесъчава улиците на цялото село на 18 януари.

Кметицата на селото Фани Василева е създала онлайн „вестник“ за Грохотно във фейсбук. И похвалила човека публично за гражданската позиция, което заразило останалите. Кметицата отразява в социалната мрежа всеки ден случващото се в селото и се отчита постоянно какво е свършила с текст и снимки.

Всички в селото вече живеят онлайн. Всичко е ачик-ачик – всичко се вижда и всеки гледа да е полезен с нещо. Не е като едно време – кой какво рекъл на мегдана, един чул, друг не видял. Местните се шегуват: „По-рано казвахме: Отиваме в кръчмата да научим новинете, а сега: Отивам в къщи да разбера какво става в селото. Всичко, което става, може да се види в интернет, а това е голяма работа.“

Кметицата хвали публично и поименно доброволците. Разказът й как един мъж от с. Грохотно реши сам да опесъчи всички улици из селото и как това „зарази“ и други мъже доброволци да се включат предизвиква вълна от одобрение в социалната мрежа.
В първия ден Къртъл бил последван от трима мъже – Джеват Данаджъ, Юсеин Шеипов и Джамал Бодур. Следва нови серия снимки на акцията и нова вълна от одобрение, като този път участват още мъже. Включват се Сали Паша, Гюнай Бодуров и „репортерът“ на акцията Алпер Дио. Следват Садула Джовалеков, Турхан Агов, Неджатин Агов, Реджеп Стамболиев, Веско Коленаров, Неджатин Палангалиев Ислям Агов и Абдула Юсеин.

„Има още мъже, но просто не мога да опиша всичките. На три пъти излизат да опесъчават с доброволен труд, бях доставила пясък по улиците и опесъчиха най-трудните улици. Вторият път дори ме изненадоха, бях на изпит, и когато се върнах, мъжете бяха опесъчили“, каза Фани Василева. На всички е благодарила публично под мотото: „Когато инициативата е по-силна от безизходицата“. Оценила акцията с „Пълно отличие“ и обявила, че ще раздава годишни грамоти за доброволен труд за селото.

Грохотно е с 1018 жители. Кметицата кара втори мандат като селски управник издигната от ГЕРБ, преди няколко мандата пак е управлявала Грохотно, след това била учителка. Василева няма работници към кметството и в големите снегове я видели как се опитва сама да рине сняг в центъра. Откакто е заела поста, се отчита всеки ден какво е свършила в онлайн „вестника“. В края на м.г. е направила пълен отчет за свършеното от 6 ноември до 31 декември в 27 точки.

От началото на мандата е създала селски социален фонд за дарения, който вече е събрал и раздал над 1000 лв. помощи на онкоболни, болни на хемодиализа и сираци. Дарителският фонд на селото е кръстен „Добро сърце“. „Заведох дневник на даренията и отчети за какво са отишли. Всичко се приема с подпис и се отчита публично“, казва Василева.

Съселяните й събират по инициативите огромно количество хранителни продукти за общинската болница в Девин, зареждат със 100 лв. обществения хладилник за бедни в общинския център. Отделно от дарения е раздала витамини на осем ученици сираци в селото, а дарителка, живееща в Германия, ги облякла с нови зимни дрехи „от глава до пети“ за общо над 1500 лв. за Нова година. От дарения на селото напълнили и хладилниците на сираците за празниците, раздали по 60 лв. на пет семейства с тежко болни, лакомства и играчки, а сега пак с дарения стяга зимен ски ден в Пампорово. Всички инициативи и дарения на селото Василева обявява в онлайн новините във фейсбук. Казва че е трогната от бедни хора, които отделят от скромните си средства за дарения.

Лично тя също дарява – преди броени дни подарила телевизор на болен с психични проблеми от селото. „Нямаме радио, няма как да имам другояче връзка с хората от селото и тези, които имат корен оттук, но са из страната и чужбина, и затова създадох тази група – да знаят винаги какво се случва“, казва кметицата. На „онлайн Грохотно“ е обявено: Винаги отворено!

„Кмет с нейния пример стимулира!“, коментира онлайн новините Валя Пашова. „Браво на жителите на селото. Много са активни. Всеки помага, кой с каквото може. Ако всички хора бяха така България щеше да цъфти“, пише и Албена Сиракова. За инициативата с опесъчаването също има куп аплодисменти. „Трябва повече хора да последват този пример, най-лесно е да стоиш на топло и да се оплакваш!“, пише Дериан Антов. И за ежедневните си отчети като кмет получава похвали. „Дано имаш последователи от твоите колеги – за отчет“, коментира равносметките й Руси Чаушев. „Знам, че го правиш от чисти намерения, да гледаш усмихнати хора“, пише и Силвия Неданова.

И „онлайн селото“ вече дружно се стреми да роди още добри новини.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.