Грохотно живее и онлайн, или как 25 мъже опесъчиха родопско село на ръка

Над 25 мъже опесъчиха през уикенда 9 улици в девинското село Грохотно на ръка в най-големите студове. Те последвали примера на Юсмен Къртъл, който излязъл сам да опесъчава улиците на цялото село на 18 януари.

Кметицата на селото Фани Василева е създала онлайн "вестник" за Грохотно във фейсбук. И похвалила човека публично за гражданската позиция, което заразило останалите. Кметицата отразява в социалната мрежа всеки ден случващото се в селото и се отчита постоянно какво е свършила с текст и снимки.

Всички в селото вече живеят онлайн. Всичко е ачик-ачик - всичко се вижда и всеки гледа да е полезен с нещо. Не е като едно време - кой какво рекъл на мегдана, един чул, друг не видял. Местните се шегуват: "По-рано казвахме: Отиваме в кръчмата да научим новинете, а сега: Отивам в къщи да разбера какво става в селото. Всичко, което става, може да се види в интернет, а това е голяма работа."

Кметицата хвали публично и поименно доброволците. Разказът й как един мъж от с. Грохотно реши сам да опесъчи всички улици из селото и как това "зарази" и други мъже доброволци да се включат предизвиква вълна от одобрение в социалната мрежа.
В първия ден Къртъл бил последван от трима мъже - Джеват Данаджъ, Юсеин Шеипов и Джамал Бодур. Следва нови серия снимки на акцията и нова вълна от одобрение, като този път участват още мъже. Включват се Сали Паша, Гюнай Бодуров и "репортерът" на акцията Алпер Дио. Следват Садула Джовалеков, Турхан Агов, Неджатин Агов, Реджеп Стамболиев, Веско Коленаров, Неджатин Палангалиев Ислям Агов и Абдула Юсеин.

„Има още мъже, но просто не мога да опиша всичките. На три пъти излизат да опесъчават с доброволен труд, бях доставила пясък по улиците и опесъчиха най-трудните улици. Вторият път дори ме изненадоха, бях на изпит, и когато се върнах, мъжете бяха опесъчили", каза Фани Василева. На всички е благодарила публично под мотото: "Когато инициативата е по-силна от безизходицата". Оценила акцията с "Пълно отличие" и обявила, че ще раздава годишни грамоти за доброволен труд за селото.

Грохотно е с 1018 жители. Кметицата кара втори мандат като селски управник издигната от ГЕРБ, преди няколко мандата пак е управлявала Грохотно, след това била учителка. Василева няма работници към кметството и в големите снегове я видели как се опитва сама да рине сняг в центъра. Откакто е заела поста, се отчита всеки ден какво е свършила в онлайн "вестника". В края на м.г. е направила пълен отчет за свършеното от 6 ноември до 31 декември в 27 точки.

От началото на мандата е създала селски социален фонд за дарения, който вече е събрал и раздал над 1000 лв. помощи на онкоболни, болни на хемодиализа и сираци. Дарителският фонд на селото е кръстен "Добро сърце". "Заведох дневник на даренията и отчети за какво са отишли. Всичко се приема с подпис и се отчита публично", казва Василева.

Съселяните й събират по инициативите огромно количество хранителни продукти за общинската болница в Девин, зареждат със 100 лв. обществения хладилник за бедни в общинския център. Отделно от дарения е раздала витамини на осем ученици сираци в селото, а дарителка, живееща в Германия, ги облякла с нови зимни дрехи "от глава до пети" за общо над 1500 лв. за Нова година. От дарения на селото напълнили и хладилниците на сираците за празниците, раздали по 60 лв. на пет семейства с тежко болни, лакомства и играчки, а сега пак с дарения стяга зимен ски ден в Пампорово. Всички инициативи и дарения на селото Василева обявява в онлайн новините във фейсбук. Казва че е трогната от бедни хора, които отделят от скромните си средства за дарения.

Лично тя също дарява - преди броени дни подарила телевизор на болен с психични проблеми от селото. "Нямаме радио, няма как да имам другояче връзка с хората от селото и тези, които имат корен оттук, но са из страната и чужбина, и затова създадох тази група - да знаят винаги какво се случва", казва кметицата. На "онлайн Грохотно" е обявено: Винаги отворено!

"Кмет с нейния пример стимулира!", коментира онлайн новините Валя Пашова. "Браво на жителите на селото. Много са активни. Всеки помага, кой с каквото може. Ако всички хора бяха така България щеше да цъфти", пише и Албена Сиракова. За инициативата с опесъчаването също има куп аплодисменти. "Трябва повече хора да последват този пример, най-лесно е да стоиш на топло и да се оплакваш!", пише Дериан Антов. И за ежедневните си отчети като кмет получава похвали. "Дано имаш последователи от твоите колеги - за отчет", коментира равносметките й Руси Чаушев. „Знам, че го правиш от чисти намерения, да гледаш усмихнати хора“, пише и Силвия Неданова.

И "онлайн селото" вече дружно се стреми да роди още добри новини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини