Осъдиха условно румънски контрабандист на цигари в Русе

Румънец беше осъден на 6 месеца затвор условно с 3-годишен изпитателен срок за опита му да изнесе 160 кутии цигари без акцизен бандерол през Дунав мост. Петронел П. се призна за виновен и Районният съд в Русе одобри сключеното споразумение с прокуратурата, съобщиха от съдебната палата в крайдунавския град. Чужденецът трябва да плати и 1200 лв. глоба, на колкото се изчисляват конфискуваните папироси с марка “Pall Mall”, “Maxim Slims” и“Leader”.

Къщи в ромското гето "Селеметя", "Трите гълъба" в кв. Средна кула, край кооперативния пазар в Русе и по кръчми и магазини в близките села из региона са най-честите явки за контрабандни цигари. Нелегални търговци наемат частни гаражи, които превръщат също в депа за парипоси без акцизни бандероли. Те са и най-честите обекти, които се разбиват периодично при акции на мобилни митнически екипи и полиция.

Контрабандните цигари пристигат от Гърция, Украйна, Молдова или Сърбия, където акцизната ставка е по-ниска. Напоследък българските марки без бандерол изчезват заради засиления контрол по външните граници на ЕС срещу фиктивния износ. Предлагат се предимно "Корсар", "Джин Линг", „Ruby Super Slims”, имитации на спрени американски марки, произведени в Третия свят, Китай и по кораби.

Коментари

Задължително поле