Министър Маринов: Нямаме официална информация за инцидента във Великобритания

Турция може да закупи нови комплекси С-400 от Русия

Прокуратурата предаде на съд мъж, причинил смърт на пътя

Отварят за гражданите буферния паркинг на метростанция „Стадион Васил Левски“

Славея Сиракова отлага сватбата

Гуна Иванова снима клип с Брас Бенд Сандански Събраха македонски песни във фолклорна китка

Петима отиват на съд за трафик на мигранти от Турция към Западна Европа

Изящен фамилен орган от началото на 19 век дариха наследници на Варненската опера

Главният прокурор: Протестите срещу кандидатурата на Иван Гешев са опит за политически натиск

Остро въглеоксидно отравяне е причината за смъртта на майка и син в Търговище

Министър Петков: Пенсиите може да нараснат и с повече от планираното

Държавата направи много, за да намали нелегалната търговия на тютюневи изделия в България Интервю с Мила Маречкова, управител и директор Маркетинг и търговия в Бритиш Американ Табако България

66-годишен пострадал при срутване на плоча при ремонт

Мъж се самозапали пред агенцията за бежанците на ООН в Женева

Чехия, Словакия, Унгария и Полша с план да пазят границите на България от имигранти

Чехия, Словакия, Унгария и Полша имат готов план за действие за затягане на контрола на границите на България и Македония. Вишеградската група ще действа, ако през февруари не заработи договора за защита на турско-гръцката граница. Това каза премиерът на Чехия Бохуслав Соботка пред държавната телевизия в Прага, предаде БГНЕС.

По думите му не трябва да се допуска повторение на ситуацията от миналата година, когато през балканските държави в Централна Европа пристигнаха стотици хиляди бежанци.

„Турция разполага с достатъчно средства за да сложи контрол над бежанската криза. Много по-просто е да се спре отплаването на лодките от турския бряг, вместо да се връщат от гръцка страна“, подчерта Бохуслав Соботка.

Премиерът предупреди, че ако не влезе в действие споразумението за контрол на границата между Гърция и Турция страните от Вишеградската група ще се фокусират върху други държави – България и Македония, където ще участват лично за увеличаването на сигурността на границите.

„Ако до провеждането през месец февруари на Съвета на Европа няма резултати от Турция и Гърция, страните от Вишеградската група ще предложат своя алтернатива. Това означава натиск върху Гърция и Турция и тези две държави да вземат мерки за регулиране на бежанската криза“, подчерта чешкият премиер, цитиран от Миа.

Критични точки

Властите в Прага още през декември одобриха план за изпращане на 25 чешки войници в Македония. От началото на годината от Гърция са вкарани близо 40 000 мигранти. През изминалата година техният брой надхвърли 700 000 души.

Всички те идват организирано с автобуси или влакове до македонския граничен град Гевгелия.

Преди дни Соботка обяви, че „Чехия е готова да затвори границите си за мигранти, ако миграционната вълна започне да застрашава националната сигурност”. Соботка призова да се прави разлика между бежанци, бягащи от войната в Сирия и Ирак, и така наречените икономически мигранти, които искат да се възползват от социалната система на Западна Европа.

„Ние трябва да помогнем на тези, които в действителност се нуждаят , но не с цената на нарушение на собствената ни сигурност”, подчерта премиерът. „Тези, които поискат убежище, трябва да се съобразяват със законите и разпоредбите”, категоричен е той.

Според него ключовата роля в разрешаването на миграционната криза е на Турция. Междувременно чешкият президент Милош Земан заяви, че НАТО трябва да се включи в защитата на границите като призова за ограничаване на броя на бежанците, които Чехия трябва да приеме по квотната система на ЕК. „Не бих драматизирал приема на три сирийски семейства с болни деца. Не драматизирам и няколко десетки хиляди иракски християни, подложени на преследване от мюсюлманите, но ясно казвам: „Достатъчно. Това е всичко”, заяви тогава Земан.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.