Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Таня Андреева: Скандалите в здравеопазването между министрите и управителите на НЗОК са по-скоро традиция, отколкото изключение

Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Чехия, Словакия, Унгария и Полша с план да пазят границите на България от имигранти

Чехия, Словакия, Унгария и Полша имат готов план за действие за затягане на контрола на границите на България и Македония. Вишеградската група ще действа, ако през февруари не заработи договора за защита на турско-гръцката граница. Това каза премиерът на Чехия Бохуслав Соботка пред държавната телевизия в Прага, предаде БГНЕС.

По думите му не трябва да се допуска повторение на ситуацията от миналата година, когато през балканските държави в Централна Европа пристигнаха стотици хиляди бежанци.

“Турция разполага с достатъчно средства за да сложи контрол над бежанската криза. Много по-просто е да се спре отплаването на лодките от турския бряг, вместо да се връщат от гръцка страна”, подчерта Бохуслав Соботка.

Премиерът предупреди, че ако не влезе в действие споразумението за контрол на границата между Гърция и Турция страните от Вишеградската група ще се фокусират върху други държави – България и Македония, където ще участват лично за увеличаването на сигурността на границите.

“Ако до провеждането през месец февруари на Съвета на Европа няма резултати от Турция и Гърция, страните от Вишеградската група ще предложат своя алтернатива. Това означава натиск върху Гърция и Турция и тези две държави да вземат мерки за регулиране на бежанската криза”, подчерта чешкият премиер, цитиран от Миа.

Критични точки

Властите в Прага още през декември одобриха план за изпращане на 25 чешки войници в Македония. От началото на годината от Гърция са вкарани близо 40 000 мигранти. През изминалата година техният брой надхвърли 700 000 души.

Всички те идват организирано с автобуси или влакове до македонския граничен град Гевгелия.

Преди дни Соботка обяви, че “Чехия е готова да затвори границите си за мигранти, ако миграционната вълна започне да застрашава националната сигурност”. Соботка призова да се прави разлика между бежанци, бягащи от войната в Сирия и Ирак, и така наречените икономически мигранти, които искат да се възползват от социалната система на Западна Европа.

„Ние трябва да помогнем на тези, които в действителност се нуждаят , но не с цената на нарушение на собствената ни сигурност”, подчерта премиерът. „Тези, които поискат убежище, трябва да се съобразяват със законите и разпоредбите”, категоричен е той. 

Според него ключовата роля в разрешаването на миграционната криза е на Турция. Междувременно чешкият президент Милош Земан заяви, че НАТО трябва да се включи в защитата на границите като призова за ограничаване на броя на бежанците, които Чехия трябва да приеме по квотната система на ЕК. „Не бих драматизирал приема на три сирийски семейства с болни деца. Не драматизирам и няколко десетки хиляди иракски християни, подложени на преследване от мюсюлманите, но ясно казвам: „Достатъчно. Това е всичко”, заяви тогава Земан.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете