Решават в петък за ареста на Иванчева

Край на епохата Кастро в Куба – предизвикателствата пред новия лидер Диас-Канел (ИНФОГРАФИКА)

Братът на Меган Маркъл не е поканен на кралската сватба

Затягат мерките срещу финансирането на тероризма Намаляват прага за предплатените карти от 250 на 150 евро

Митнически служители откриха тайник зад предпазен колан на лек автомобил

Пет коли се удариха край Орлов мост

Кубинският парламент избра Мигел Диас-Канел за нов президент на страната

42% спад на чуждите инвестиции Има отлив на компании, които искат да влагат дългосрочно в икономиката

Бойко Борисов пред “Нойе Цюрхер Цайтунг”: България е ЕС, България е НАТО

Борисов и Кралев закриха Европейската младежка конференция Министърът на младежта и спорта представи първите Европейски младежки цели

190 автоджигити засякоха в Монтана за денонощие

Никълъс Кейдж се отказва от актьорството

Григор си уреди среща с Гофен

Жандармеристката Анелия Христова: Ранената колежка е много силна

Вулкан изригна в Япония Няма данни за пострадали или разрушения

„Притцкер” за парадокси

Хората от „Фискален контрол” са обезпечени с автомобили за изпълнение на задачите си.

Алехандро Аравена може да бъде наречен архитектът на възможностите. Защото създава такива и за хората, които или не са имали шанса на своя страна, или са засегнати от природни бедствия. Думите са на Томас Притцкер, член на фамилията учредител на най-престижната едноименна награда в архитектурата, смятана за Нобел в тази област.

Носител за 2016-а е именно Аравена, а призът под формата на медал и чек за 100 000 долара ще му бъдат връчени на официална церемония на 4 април в щабквартирата на ООН в Ню Йорк. Аравена е роден в Чили и до днес продължава да работи основно в Сантяго, но и да преподава в Харвард, а до 2013-а е част от журито за “Притцкер”. Любимата му тема за работа са социалните жилища. Алехандро смята, че чрез тях се преодолява неравенството и се дава повече шанс на хора, живели преди в гета. И ангажирайки се с това, чилиецът става един от малцината световноизвестни архитекти, безстрашно срещайки предизвикателството да създават качество при нисък бюджет. Защото социалните жилища обикновено се финансират от местни управи, а не от големи корпорации с възможности. Затова всяко може да струва не повече от $10 000, като в сумата се включва и цената на земята. Чилиецът успява отлично да постигне баланса между лаконичност, модерност, функционалност, правейки най-важното – да не надвиши бюджета. Преди десетина години Аравена за първи път унищожава гето – с проекта си Quinta Monroy в северния град Икика. 100 семейства получават нови жилища, но както казва архитектът, “наполовина построени”. Идеята му – всяка фамилия да допълни конструкцията според собствените си нужди. Аравена още тогава е убеден, че това е отличен начин да се възпита у хората усещането за съпричастност, за отговорност към собствеността и да ги превърне в инвестиращи в самите себе си. Архитектът премахва част от развалините с друг такъв проект за бедни – в град Конститусион, сринат в голяма степен през 2010 г. при земетресението с магнитуд 8,8 по Рихтер и последвалото го цунами.

Сред топ проектите на Аравена се нареждат и богато финансирани, но също толкова впечатляващи откъм изчистеност и уютно обществено пространство. В повечето от тях чилиецът е изпълнил друга основна своя мисия – понижаване на потреблението на енергия. Добър пример в това отношение е наглед тромавата сграда на новия Иновативен център на университета в Сантяго. Също толкова умело Аравена борави и със стъклото и го демонстрира в Сиамските кули в кампуса “Сан Хоакин” на Католическия университет в Сантяго. Едната кула е жилищна, другата с офиси. В процес на изграждане е офис сградата на фармацевтичната компания “Новартис” в Шанхай по проект на Аравена. Твърди се, че ще е истински впечатляваща и ще затвърди мнението за многостранния талант на чилиеца, за когото понякога казват, че е като събирателна личност за парадокси. Именно заради умението си да твори едновременно и за най-бедните и за най-богатите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.