Плевнелиев: Получих повече гласове от ГЕРБ

Не бях член на ГЕРБ, получих тяхната подкрепа. Гласовете за ГЕРБ бяха 1 милион, а аз получих 1.7 млн. гласа на изборите две в едно за местна власт и държавен глава през 2011 г. Така отговори президентът Росен Плевнелиев на въпроса дали би се кандидатирал за втори мандат като независим в интервю пред бТВ. "Гледам дългосрочно, работя с всички", загатна Плевнелиев.

Американските леви не са като българските

Президентът коментира и предизборния клип на Хилари Клинтън, в който той се появява в един от кадрите. Плевнелиев обясни, че клипът със сигурност е обмислян секунда по секунда и приема появата си там като признание. "Американските леви убеждения са много по-различни от лявото в България", оправда се българският президент по отношение на това, че е влязъл в кампанията на демократите в САЩ.

Президентът не се обажда кого да охранява НСО

Има комисия, която взема решенията за това. Като държавен глава аз не се обаждам да се сваля и да се слага охрана, обясни Плевнелиев по казуса със свалената временно охрана от НСО на бившия председател на ДПС Лютви Местан. Защо вместо да отива в чуждо посолство не се е обадил на МВР, на ДАНС, попита президентът.

Вотът на недоверие може да е полезен

Вотът на недоверие не е непременно нещо лошо. Нека да го превърнем в нещо полезно за българското здравеопазване, призова Плевнелиев по повод инициативата на БСП и ДПС.

Балансът между Русия и Турция е невъзможен

"Няма нито едно мое изказване, което да е насочено срещу руския народ като такъв", обясни Плевнелиев отношението си към Русия. "Не бива да се търси някакъв безумен, за мен невъзможен баланс", смята президентът по отношение на руско-турския конфликт.

С Ирина Бокова работим прекрасно

С госпожа Бокова работихме по преизбирането й начело на ЮНЕСКО и работим прекрасно, коментира Плевнелиев. Той обаче отказа да се ангажира с позиция дали тя трябва да е номинацията на България за генерален секретар на ООН, позовавайки се на междуинституционалната култура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика