Ясен Тодоров от ВСС се оплака от телефонен терор след скандала с sms-а

Председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров се оплака от телефонен терор и подчерта, че никога не е казвал, че съобщенията му към 5 жени, за които разкри, са с интимен или сексуален характер.

Признанието за комуникацията си той направи след скандала с изпратения до премиера Бойко Борисов есемес, който министър-председателят на свой ред препрати на председателя на ВКС Лозан Панов. Текстът гласеше: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записа с двете каки, не го приехме".

„На посочената дата - 14 януари, във времевия период от 9.30 до 12.30 часа съм изпращал текстови съобщения само на 5 жени. Никога не съм казвал, че тези съобщения имат интимен или сексуален характер”, категоричен беше Тодоров по bТВ.

По думите му част от есемесите били с домашно-битов характер, а останалите - поздравления за рожден ден.

В студиото той показа и мобилния телефон, който използва, който не е смартфон. Аргументът му за това беше, че е по-консервативен. „Ползвам айпад, за да си върша работа в интернет”, поясни той, като призна, че по принцип пише съобщения на латиница.

Тодоров беше категоричен обаче, че не той е изпратил есемеса, който стигна до Борисов.

„Премиера Бойко Борисов за последно съм го виждал през 2004 г. на живо и преди десетина дни на ВСС. Нямам неговия телефон, не осъществявам никаква комуникация с него”, подчерта той.

Не съм съгласен с ваденето на тези разпечатки и показването им навсякъде, каза още Тодоров.

„Колкото и да сме публични фигури, имаме право на лично пространство”, допълни той, като изтъкна, че в комуникацията си има неща от строго личен характер, които не би искал да стават публично достояние.

Тодоров обяви, че е подложен на телефонен терор, като по думите му от миналата седмица „буден гражданин във Фейсбук, който си е сложил бившия правосъден министър за профилна снимка”, е дал мобилния му номер и е призовал „други будни граждани, умни и красиви”, да му пишат.

Получавам обидни, вулгарни, нецензурни съобщения, някои с много заплашителен характер, разкри Тодоров. Той допълни, че ще преценя дали да подаде сигнал за този тормоз.

Загадка е какво стимулира председателя на ВКС Лозан Панов да преживее този катарзис през последната една година, коментира още той.

„Когато представяше концепцията си за председател на ВКС, говореше други неща. Тогава една медийна група го оплюваше като кандидат на статуквото, призоваваше президента да не подписва указ за назначаването му. Сега е издигнат като знаме на тази медийна група”, посочи Ясен Тодоров.

Той изтъкна и съобщенията за нов политически проект, в който се споменават имената на президента Росен Плевнелиев, на бившия правосъден министър и на настоящия председател на ВКС.

Притеснява ме намесата на политиката в съдебната власт, изтъкна още шефът на Етичната комисия към ВСС.

Сменената като представляващ ВСС Соня Найденова нито е отстранена, нито е „опраскана”, подчерта Ясен Тодоров, като допълни, че критики към нея няма.

По думите му Димитър Узунов, който зае поста, е изключително консенсусна фигура, уважаван от магистратите, той е много комуникативен, а като председател на бюджетната комисия със зъби и нокти се е борила за по-добър бюджет и по-адекватно заплащане.

„Считаме, че той е подходящият човек, който да изразява волята на Съвета и взетите колективни решения. Сега предстои изготвяне и приемане на Закона за съдебната власт, г-н Узунов ще бъде много полезен в тази насока”, допълни Тодоров.

Коментари

Задължително поле