Дневен хороскоп на Алена за вторник, 15.10.2019

На 15 октомври 2019 да почерпят

Ново дъно: България счупи рекорд за домакинска загуба

На два пъти спряха България – Англия, гостите отказват да играят

10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Нещата според чиновниците от ЕК и по същество Право на отговор от Европейската комисия и коментар на главния редактор на "Труд"

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Депутатът Димитър Делчев от РБ: Имами правят политическа агитация чрез религията

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев алармира във вторник във Велико Търново за проведена изборна агитация чрез религия. Той съобщи, че в Търговище и Шумен бил уведомен, че по време на предизборни кампании имами и служещи в джамии са извършвали агитация в полза на определена политическа партия.

„Правенето на политика чрез религия е недопустимо. Това е нещо, което в световен мащаб наблюдаваме в лицето на Ислямска държава. Несъмнено става дума за радикализиране на религията, а всички знаем, че тя е основана на ценности и няма нищо общо с политиката“, ккоментира Димитър Делчев.

Той обяви, че ще внесе питане към министъра на вътрешните работи дали МВР и службите за сигурност имат информация за такива случаи. Народният представител допълни, че с колегите си от Реформаторския блок ще изготвят пътна карта за развитието на формата, както и ще внесат предложения за промени в Изборния кодекс.

„Ние не искаме да правим избори по един порочен кодекс, довел до манипулации и случая с „Арена Армеец“, каза Делчев.

Едно от предложенията е въвеждането на активна регистрация при гласуването, за да се сложи край на практиката в изборните списъци да фигурират „мъртви души“. Друга идея е машинно броене, както и създаването на специални центрове, където да се събират бюлетините и да се изчисляват резултатите. Реформаторите ще държат да бъде увеличен съставът на Общинските избирателни комисии, както и да бъде запазена опцията за преференция. Предложенията ще бъдат внесени през февруари.

Димитър Делчев коментира и изявленията на Радан Кънев, който обяви намерение да учреди нов политически проект. „С ДСБ продължаваме да действаме заедно. Смятам, че поведението на Кънев е продиктувано от това, че не успя да овладее блока и поради лични причини и егото си. Той подвежда всички колеги от ДСБ да излязат от блока. Аз обаче се чудя ако се затворят в една определена партия, след това отново ли ще търсят партньор и пак ли ще минем през трудния процес на обединение?“, заяви Делчев.

Депутатът допълни, че кандидатът за президент, издигнат от Реформаторския блок, ще бъде ясен до юни. Според него кандидатурата не бива да бъде тясно партийна, а обединяваща фигура, зад която да застанат всички партии от коалицията. Димитър Делчев прогнозира, че 2016 год. ще бъде свързана както с много очаквания, така и с реални реформи. Той посочи, че не вижда причина да има предсрочни парламентарни избори през пролетта.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.