Депутатът Димитър Делчев от РБ: Имами правят политическа агитация чрез религията

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев алармира във вторник във Велико Търново за проведена изборна агитация чрез религия. Той съобщи, че в Търговище и Шумен бил уведомен, че по време на предизборни кампании имами и служещи в джамии са извършвали агитация в полза на определена политическа партия.

"Правенето на политика чрез религия е недопустимо. Това е нещо, което в световен мащаб наблюдаваме в лицето на Ислямска държава. Несъмнено става дума за радикализиране на религията, а всички знаем, че тя е основана на ценности и няма нищо общо с политиката", ккоментира Димитър Делчев.

Той обяви, че ще внесе питане към министъра на вътрешните работи дали МВР и службите за сигурност имат информация за такива случаи. Народният представител допълни, че с колегите си от Реформаторския блок ще изготвят пътна карта за развитието на формата, както и ще внесат предложения за промени в Изборния кодекс.

"Ние не искаме да правим избори по един порочен кодекс, довел до манипулации и случая с "Арена Армеец", каза Делчев.

Едно от предложенията е въвеждането на активна регистрация при гласуването, за да се сложи край на практиката в изборните списъци да фигурират "мъртви души". Друга идея е машинно броене, както и създаването на специални центрове, където да се събират бюлетините и да се изчисляват резултатите. Реформаторите ще държат да бъде увеличен съставът на Общинските избирателни комисии, както и да бъде запазена опцията за преференция. Предложенията ще бъдат внесени през февруари.

Димитър Делчев коментира и изявленията на Радан Кънев, който обяви намерение да учреди нов политически проект. "С ДСБ продължаваме да действаме заедно. Смятам, че поведението на Кънев е продиктувано от това, че не успя да овладее блока и поради лични причини и егото си. Той подвежда всички колеги от ДСБ да излязат от блока. Аз обаче се чудя ако се затворят в една определена партия, след това отново ли ще търсят партньор и пак ли ще минем през трудния процес на обединение?", заяви Делчев.

Депутатът допълни, че кандидатът за президент, издигнат от Реформаторския блок, ще бъде ясен до юни. Според него кандидатурата не бива да бъде тясно партийна, а обединяваща фигура, зад която да застанат всички партии от коалицията. Димитър Делчев прогнозира, че 2016 год. ще бъде свързана както с много очаквания, така и с реални реформи. Той посочи, че не вижда причина да има предсрочни парламентарни избори през пролетта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика