Осъдиха трафиканти на бежанци

Двама разградчани са осъдени за незаконно превеждане в Румъния на нелегални иранци. П.М. и С.С. получиха по 3 год. в затворническо общежитие от закрит тип при първоначален строг режим. Те трябва да платят и глоби от по 1 800 лв.

Присъдите срещу двамата трафиканти, наложени от Районния съд в Разград, са потвърдени от Окръжния и не подлежат на обжалване.

П.М. е наказан, че в съучастие с помагача С.С. е превел в землището на силистренското село Краново двама чужденци. Това е станало през октомври 2013г. в района между 466 и 467 гранична пирамида от държавната граница с Румъния.

Бежанците от Иран били без документи и влезли у нас нелегално от Турция. Те пристигнали с автобус в Разград на 17 октомври 2013г. На автогарата били поети от С.С. Преди това той уговорил таксиметров шофьор да ги откара, както и П.М., който трябвало да ги преведе през границата. На срещата присъствал и друг мъж, който не бил разкрит.

Чужденците натоварили багажа си в таксито и заедно с двамата мъже поели към Добрич, където изчакали на бензиностанция. През нощта П.М. повел иранците през браздата, а С.С. с наетото такси минал границата легално. Уговорката била да се срещнат в Румъния и да откарат мигрантите на определено място там, след което да се върнат у нас. За целта С.С. и П.М. трябвало да подържат телефонна връзка. За техен лош късмет се разминали в обясненията. Така П.М. зарязал бежанците в Румъния и се върнал пеша у нас. Съучастникът му изхвърлил багажа на иранците в гориста местност, в близост до румънското селище Йон Корвин, и също се прибрал в България.

Същата сутрин, зарязаните на румънска територия иранци били задържани от румънските гранични власт. Те показали къде са минали границата. Върнали ги в България, а няколко дни по-късно бил намерен и багажът им.

Разплитането на историята отнело време, но се стигнало до двамата трафиканти от Разградско. Не е ясно каква е била тарифата за превеждане през границата.

Магистратите признават, че по делото има данни и за други лица, които имат отношение към организирането на престъплението. Това обаче не променяло отговорността на двамата мъже.

През последните 2 години в Разградско няколко пъти бяха залавяни афганистанци, които се лутаха из района, зарязани от трафиканти. Едно от обясненията беше, че ги лъжели, че са на границата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право