Шок: Не стигат 50% ученици за новия прием в Русенско

Директорите на училища и Регионалният инспекторат по образованието /РИО/ в Русе са в шок. За половината от обявените места в предстоящия държавен план прием 2016/2017 не достигат ученици. "Никога не е било така, предстои трудна година с жестоки ограничения", съобщи началникът на РИО Димитър Райнов пред областната комисия за образование и пазар на труда. Той предупреди, че много училища могат да се окажат с нулев прием.

Въпреки подкрепата им, от РИО ще ограничат броя на паралелките, за да не се закрият някои с приети само по 5-6 деца. Завършващите 7 и 8 клас са със 824 по-малко от м.г. Преброените 753 осмокласници са се свили със 190. Седмокласниците са 1541 ученици или със 183 надолу спрямо 2015 г. Всички обаче трябва да запълнят 36 паралелки в професионалните гимназии.

Училищата няма да разчитат на 19 деца със специални образователни потребности. 21 малгучани ще отпаднат, тъй като не се интересуват от образованието си. Други 16 няма да го завършат. Добрата новина е, че се увеличават кандидатите да учат задочно, вечерно или самостоятелно, включително и по заявки на работодатели.

Областният управител на Русе Стефко Бурджиев ще изпрати писмо до Министерски съвет защо още не е одобрен списъкът за защитени професии. Въпреки промените в Закона за професионалното образование, той още не е приет. Причината е, че държавата трябва да дофинансира паралелки с до 8 ученици за търсени професии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони