На 20 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 20.11.2019

17 вече са задържаните при акция срещу наркоразпространението в София

Създадоха материал за хидрокостюми срещу ухапвания от акули

България е в топ 3 в ЕС по строителство

Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Застреляха в гръб бургазлия до езерото Вая (обзор) Убитият бил криминално проявен

Украйна ще строи град на Луната

5G мрежата е опасна колкото кафето

Разменяме изложби с Ермитажа 5 години напред Министерство на културата на визита в Москва

Режим на водата в 6 области в страната

Шок: Не стигат 50% ученици за новия прием в Русенско

Директорите на училища и Регионалният инспекторат по образованието /РИО/ в Русе са в шок. За половината от обявените места в предстоящия държавен план прием 2016/2017 не достигат ученици. „Никога не е било така, предстои трудна година с жестоки ограничения“, съобщи началникът на РИО Димитър Райнов пред областната комисия за образование и пазар на труда. Той предупреди, че много училища могат да се окажат с нулев прием.

Въпреки подкрепата им, от РИО ще ограничат броя на паралелките, за да не се закрият някои с приети само по 5-6 деца. Завършващите 7 и 8 клас са със 824 по-малко от м.г. Преброените 753 осмокласници са се свили със 190. Седмокласниците са 1541 ученици или със 183 надолу спрямо 2015 г. Всички обаче трябва да запълнят 36 паралелки в професионалните гимназии.

Училищата няма да разчитат на 19 деца със специални образователни потребности. 21 малгучани ще отпаднат, тъй като не се интересуват от образованието си. Други 16 няма да го завършат. Добрата новина е, че се увеличават кандидатите да учат задочно, вечерно или самостоятелно, включително и по заявки на работодатели.

Областният управител на Русе Стефко Бурджиев ще изпрати писмо до Министерски съвет защо още не е одобрен списъкът за защитени професии. Въпреки промените в Закона за професионалното образование, той още не е приет. Причината е, че държавата трябва да дофинансира паралелки с до 8 ученици за търсени професии.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.