Кмет на село стана шофьор на ТИР в чужбина

Свикват две общински комисии

Ректорът на СУ: Всяка година намаляват кандидат-студентите заради демографската криза Може да се отмени решението за нулев прием в специалност „Медицина“, каза проф. Герджиков

И отново цар (В)Каранга!

Алпинисти покоряват хилядник в Тяншан Монтират въжена градина в местността Ксилифор край Търново

Временно е спрян токът в кв. “Кулата” във Враца заради скъсани проводници

Учени ще развиват наука в помощ на туризма и творческите индустрии Проектът за креативен център е на ВУМ във Варна за 7 млн. евро

Без малко да се сдобием с родна аристокрация Фердинанд мечтаел за нашенци с титли, но липсвали мераклии

291 екипа на ОССЕ наблюдават изборите в Русия

Германският външен министър Хорст Зеехофер поиска отмяна на Шенгенското споразумение

Пучдемон: Трябваше да обявя независимост на Каталуния по-рано

Пет селища в Пазарджишко са без ток заради аварии от силния вятър

Вижте как протича гласуването за руски президент в София и Пловдив (СНИМКИ)

Мътилка потече от чешмите в пет монтански села, пращат им водоноски

ЦСКА спечели водната битка с “Левски” след късна драма

Шок: Не стигат 50% ученици за новия прием в Русенско

Директорите на училища и Регионалният инспекторат по образованието /РИО/ в Русе са в шок. За половината от обявените места в предстоящия държавен план прием 2016/2017 не достигат ученици. “Никога не е било така, предстои трудна година с жестоки ограничения”, съобщи началникът на РИО Димитър Райнов пред областната комисия за образование и пазар на труда. Той предупреди, че много училища могат да се окажат с нулев прием.

Въпреки подкрепата им, от РИО ще ограничат броя на паралелките, за да не се закрият някои с приети само по 5-6 деца. Завършващите 7 и 8 клас са със 824 по-малко от м.г. Преброените 753 осмокласници са се свили със 190. Седмокласниците са 1541 ученици или със 183 надолу спрямо 2015 г. Всички обаче трябва да запълнят 36 паралелки в професионалните гимназии.

Училищата няма да разчитат на 19 деца със специални образователни потребности. 21 малгучани ще отпаднат, тъй като не се интересуват от образованието си. Други 16 няма да го завършат. Добрата новина е, че се увеличават кандидатите да учат задочно, вечерно или самостоятелно, включително и по заявки на работодатели.

Областният управител на Русе Стефко Бурджиев ще изпрати писмо до Министерски съвет защо още не е одобрен списъкът за защитени професии. Въпреки промените в Закона за професионалното образование, той още не е приет. Причината е, че държавата трябва да дофинансира паралелки с до 8 ученици за търсени професии.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.