Мая Манолова не се отказва от еднодневните винетки, цената им можела да е 1,50 лева

Омбудсмана на България Мая Манолова се срещна със студенти по право от ЮЗУ в Благоевград. Тя изнесе лекция за институцията омбудсман, а те пък й се ожалиха за ниските стипендии и трудното намиране на реализация и работа след дипломиране.

Манолова си даде личния телефон на студентите и заяви, че ще организира провеждането на студентски практики в нейната институция, за да даде личен пример и подкрепи младите хора.

За краткото си пребиваване в Благоевград хора й се оплакаха, че бездомник от града нямал право на топла храна, защото не отговарял на нормативни изисквания. Но при срещата си с кмета Атанас Камбитов въпросът бил решен и човекът ще бъде настанен в дом за бездомни.

Манолова заяви, че ще настоява държавата да създаде специална програма за бездомните у нас, защото те вече наброявали десетки хиляди. От началото на година до сега били починали 10 души от измръзване, тези данни изнесе омбудсмана Манолова и каза,че грижата за бездомниците ще стане нейна кауза през тази година. Другата кауза, която ще преследва е битката с Топлофикация. Надявам се,че те ще се откажат от някои лоши практики, каза още Манолова.

По въпроса за винетките омбудсманът заяви, че предлага да се въведат еднодневни винетки, като тя е изчислила,че ако това стане, то в хазната ще влязат повече пари от предвиденото и ще има и справедливост за хората. Тя даде пример и с еднодневните трудови договори като добра практика, която е проработила. Маналова дори изчислила,че еднодневната винетка може да струва 1,50 лв.-и хората доволни, и за хазната ще има пари, каза тя.

„Всеки ден получаваме по 50 жалби и около 20 души лично идват в приемната на омбудсмана. Институцията е залята от жалби на граждани, което показва няколко неща. Първо, че наистина има огромни очаквания за реакция и за съдействие от националния омбудсман. Смятам, че защитата на правата на гражданите в България е на достатъчно ниско ниво , че администрацията повсеместно си позволява да се държи високомерно, надменно и пренебрежително към обикновения човек. Хората имат нужда от една институция, която да се намесва и да ги защитава във всички тези случаи“, каза Манолова. И призна,че като омбудсман се чуства по-полезна, отколкото като политик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини