Рибари в Силистра се оплакват от тормоз на румънски граничари

УНИЦЕФ: Едно от всяко седмо дете в света не е ваксинирано

Репортери без граници: Омразата към журналистите, която се засилва в Европа и САЩ, е заплаха за демокрациите България е на 111 място по свобода на печата

Евростат: Всеки трети българин живее в сериозен риск от бедност

Тръмп нарече Ким Чен-ун „много отворен“ и „много почтен“ човек

Най-малко 10 загинали при пожар в нелегален нефтен кладенец в Индонезия

Мач на кило кръв и метър кожа

“Левски” без загуба вече 21 години

Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Росен Плевнелиев: Не трябва да допускаме трагедии като Втората световна война

„Трябва да си спомним, че Втората световна война стана възможна с отричането на демократичните принципи за достойнство, равенство и взаимно уважение. Не трябва да допускаме подобна трагедия в бъдеще“, заяви президентът на България Росен Плевнелиев пред участниците в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург, съобщават от пресцентъра на „Дондуков“ 2.

В изказването си държавният глава засегна редица теми, сред които бежанската криза в Европа, борбата срещу тероризма, както и ролята на страната ни в ЕС и НАТО.

Плевнелиев припомни, че в края на 2015 г. страната ни пое председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа и ще бъде домакин на неговата следваща сесия през май 2016 г.

„Ще положим всички усилия и разчитаме на подкрепата на европейските парламенти и правителства за постигането на целите, които сме си поставили в рамките на Българското председателство“, каза президентът.

Призив

Пред участниците в Парламентарната асамблея държавният глава призова за прекратяване на пост-мониторинговия диалог на ПАСЕ за България в сферата на правосъдието, свободата на медиите и изборното законодателство.

Президентът беше категоричен, че бившите комунистически страни са извървели дълъг път от присъединяването си към Съвета на Европа преди двадесет години и с подкрепата на Организацията са успели „да изградят модерни и демократични държави, в които върховенството на закона и защитата на човешките права са издигнати на ново равнище“. По думите на държавния глава предприетите от българското правителство реформи през последните години в сферата на образованието, сигурността и правосъдието „са доказателство, че България е поела бъдещето си в свои ръце и отговорно, осъществявайки реформи, може да постига устойчиви резултати“.

„За разлика от очакванията през 1989 г., че за изграждането на „истинска демокрация“ ще бъдат необходими само няколко години, днес българските граждани осъзнават, че създаването на демократични институции и приемането на европейско законодателство не е достатъчно“, заяви още президентът Плевнелиев. Държавният глава подчерта, че демокрацията в Европа не е даденост и трябва да се отстоява ежедневно. „Нашите демокрации не са перфектни, но именно те ни правят силни и човечни“, посочи Росен Плевнелиев и припомни думите на първия демократично избран български президент, Желю Желев: „Демокрацията се лекува само с повече демокрация“.

Държавният глава определи нарушаването на върховенството на закона, преследването на користни интереси и противопоставянето им на международните принципи, създаването на замразени конфликти, тероризма, миграцията и шовинизма, като основни предизвикателства пред европейските държави. По думите на президента „рекордният брой“ кризи в Европа и по света не могат да бъдат „завещани“ на следващите поколения и изискват конкретни решения и действия. „Трябва да действаме. Допуснатите грешки могат да бъдат поправени, но бездействието не може да бъде алтернатива и създава сива зона на нелегитимност и нестабилност“, посочи президентът.

„България следва регламентите от Дъблин и на Шенгенското споразумение, солидарна е с всички търсещи убежище и предоставя хуманитарен статут на тези, които отговарят на необходимите критерии“, заяви Росен Плевнелиев и отново призова за създаването на солидарна система за справедливото разпределение на бежанците в Европа. Държавният глава беше категоричен, че е необходимо да бъдат разграничавани търсещите убежище от военните конфликти и икономическите емигранти и това не е в противоречие с ефективния контрол по външните граници на Европейския съюз. Като председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа страната ни ще предложи приемането на Съвместно изявление по проблемите на миграцията от външните министри на страните от региона по време на срещата им през февруари т.г. в София.

Срещу тероризма

В изказването си на форума президентът Плевнелиев подчерта също така, че борбата с тероризма изисква да бъдат поставени на преден план въпросите за социалното изключване и неравенството.

„Никой не се ражда терорист, именно липсата на достъп до основни човешки права е в основата на омразата и разделението“, подчерта държавният глава. Росен Плевнелиев добави, че днес в света, но и в Европа, много млади хора нямат работа, перспектива и цел в живота и тяхната радикализация е само на крачка разстояние. „Маргинализацията няма националност, етническа принадлежност или цвят на кожата. В рамките на нашите общества можем да я предотвратим като осигурим достъп до образование и възможности за интеграция“, заяви още президентът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.