Иракските власти предадоха на руските четири жени и 27 деца, свързани с “Ислямска държава”

Недохранените 3-годишни близнаци Стефан и Габриела отиват в дом или в приемно семейство Социалните служби установили, че не е подходящо да изпратят децата при баба им

Международен конкурс избира най-добрата концепция за нов градски център на Велико Търново

Съдят мъж от Разлог за подправяне на лотариен билет

Стоян Александров дал 61 кредита като физическо лице и 14 през фирми Общ размер: 541 000 лв., 1 693 160 долара и 3 738 600 евро; 1 006 400 лв. и 9 955 579.88 евро

70-годишен намушка трима бежанци в Германия

Шест Златни ритони на ВИНАРИЯ 2018

“Левски” предлага работа на красавици

Варна е декор във финала на “Привличане”

Миланов и ЦСКА напред в Лига Европа

Треньорът на „Рома към играчите: Исках половината да ви сменя

Мъри готов да напусне „Астана“

Бившият шеф на Общинска банка Александър Чакалски временно оглави „Топлофикация София“

Теменужка Петкова: Темата българската страна да бъде купувач на ЧЕЗ не стои на дневен ред

Цар Симеон II прие в двореца “Врана” бившия премиер на Македония проф. Владо Бучковски

Депозитите на домакинствата нараснаха с 3,3 млрд. лв. (обзор)

Българите са спестили над 3,3 млрд. лева през 2015 г., като към края на декември депозитите на домакинствата достигат 42,5 млрд. лева. Това сочи паричната статистика на Българската народна банка към края на 2015 г.

Централната банка уточнява, че данните са повлияни от изключването на Корпоративна търговска банка (КТБ) от статистиката след отнемането на лиценза й през ноември 2014 г. Отчетено е и последвалото изплащане на гарантираните депозити във фалиралата банка.

Ръст на депозитите отчитат и фирмите, чиито депозити за година са нараснали с над 2,8 млрд. лева. В края на 2015 г. те са имали 18,2 млрд. лева на влог. Свиване на депозитите е отчетено единствено при финансовите предприятия, които са депозирали със 114 млн. лева по-малко на годишна база – 2,9 млрд. лева.

Данните на БНБ отчитат понижение на обема на кредитите през годината със 756 млн. лева. В края на периода общият размер на отпуснатите кредити достига 49,8 млрд. лева.

Изменението в размера на кредитите за неправителствения сектор е повлияно от нетните продажби на кредити от кредитните институции и фондовете на паричния пазар, посочват банкерите.

Кредитите на домакинствата намаляват с 219 млн. лева до 8,1 млрд. лева. Жилищните кредити са се свили с около 102 млн. лева, а потребителските с 8 млн. лева. Спадът при останалите кредити е в размер на 80 млн. лева. При фирменото кредитиране е отчетен ръст от 193 млн. лева до 1,1 млрд. лева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете