Депозитите на домакинствата нараснаха с 3,3 млрд. лв. (обзор)

Българите са спестили над 3,3 млрд. лева през 2015 г., като към края на декември депозитите на домакинствата достигат 42,5 млрд. лева. Това сочи паричната статистика на Българската народна банка към края на 2015 г.

Централната банка уточнява, че данните са повлияни от изключването на Корпоративна търговска банка (КТБ) от статистиката след отнемането на лиценза й през ноември 2014 г. Отчетено е и последвалото изплащане на гарантираните депозити във фалиралата банка.

Ръст на депозитите отчитат и фирмите, чиито депозити за година са нараснали с над 2,8 млрд. лева. В края на 2015 г. те са имали 18,2 млрд. лева на влог. Свиване на депозитите е отчетено единствено при финансовите предприятия, които са депозирали със 114 млн. лева по-малко на годишна база - 2,9 млрд. лева.

Данните на БНБ отчитат понижение на обема на кредитите през годината със 756 млн. лева. В края на периода общият размер на отпуснатите кредити достига 49,8 млрд. лева.

Изменението в размера на кредитите за неправителствения сектор е повлияно от нетните продажби на кредити от кредитните институции и фондовете на паричния пазар, посочват банкерите.

Кредитите на домакинствата намаляват с 219 млн. лева до 8,1 млрд. лева. Жилищните кредити са се свили с около 102 млн. лева, а потребителските с 8 млн. лева. Спадът при останалите кредити е в размер на 80 млн. лева. При фирменото кредитиране е отчетен ръст от 193 млн. лева до 1,1 млрд. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика