"Трансперънси интернешънъл" нареди България 69-а по корупция

България се нарежда на 69-то място по корупция за 2015 г. сред 168 държави. Това сочи годишният доклад на наблюдателите от „Трансперънси интернешънъл”, публикуван днес. Страната ни запазва мястото, което зае и в миналогодишния Индекс за възприемане на корупцията, който се изготвя от световната антикорупционна организация всяка година.

Индексът на организацията се базира на експертни мнения за корупцията в обществения сектор, които взимат предвид редица фактори като това дали правителствени лидери в дадена страна са държани за отговорни заради корупцията или си остават ненаказани, дали обществените институции отговарят на нуждите на гражданите, дали се възприема, че подкупите предоминират в дадена страна.

Дания за втора поредна година е начело в списъка като държавата, смятана за най-малко корумпирана, с оценка 91 при максимална възможна оценка 100. Сомалия и Северна Корея са в другия край на листата с оценка 8. Те са съответно на 167-мо място.

САЩ и Великобритания са с най-добрата си оценка в историята на измерванията. САЩ са се изкачили с една степен на 16-та позиция с резултат 76, а Великобритания е напреднала до 10-о място с 81 точки. Тя споделя тази позиция с Люксембург и с Германия. В челната десетка, на позициите от 2 до 9, са съответно Финландия (90 точки), Швеция (89 точки), Нова Зеландия (88 точки), Холандия (87 точки), Норвегия (87 точки), Швейцария (86 точки), Сингапур (85 точки) и Канада (83 точки).

Като цяло две трети от 168-те страни в индекса са с под 50 точки, а средната оценка е 43 точки. Въпреки това "Трансперънси интернешънъл" казва, че е добър знак това, че 64 страни са подобрили оценката си, а само 53 са отбелязали спад. Останалите не са се променили в сравнение с миналата година, отбелязва организацията, цитирана от АП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини